Proiectul „Expozițiile Reșița 250” – 3 iulie 2021, zi în care, Reșița industrială își sărbătorește cei 250 de ani de pricepere și dăruire

Ne apropiem cu pași repezi de ziua de 3 iulie 2021, zi în care, Reșița industrială își sărbătorește cei 250 de ani de pricepere și dăruire, de împliniri și cutezanțe, de visuri și speranțe, câteodată, de-a lungul existenței, și neîmplinite… Începând de anul trecut s-au derulat și se derulează în continuare mai multe proiecte prin intermediul cărora se dorește a fi marcați cei 250 de ani, responsabilizându-ne pe noi toți și pe mai departe. Deja consacratul parteneriat între Centrul Universitar din Reșița al UBB, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, revista „Reflex: Artă – Cultură – Civilizație”, Societatea „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița, Muzeul Cineastului Amator din Reșița și Filiala Caraș-Severin „Ștefan Naciu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a demonstrat până în prezent, că împreună se pot realiza lucruri frumoase…

Uniți în sărbătoarea ce va veni în curând, ne-am propus un nou proiect, de data aceasta expozițional: în fiecare zi de 3 a lunilor mai – octombrie, vom organiza câte o expoziție care să ilustreze trecutul sau prezentul acestui loc minunat prin oamenii și faptele lor, prin energia lor creatoare, dar nu în ultimul rând și prin ceea ce ne-a oferit Bunul Dumnezeu: natura, mediul înconjurător.

Prima expoziție va fi deschisă în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din  Reșița timp de două ore, între 16.00 și 18.00, în lunea Paștilor din acest an, în data de 3 mai 2021. Reșițenii dornici de istoria acestor locuri vor putea vizita o expoziție dedicată unor momente importante din viața Cetății de Foc, din anul în care se sărbătoreau 200 de ani de industrie la Reșița, în 1971.

Curatorul primei expoziții va fi nimeni altul decât creatorul ineditului Muzeul al Cineastului Amator, un mare suflet pentru tot ceea ce înseamnă Reșița, Andrei Florin Bălbărău. Iată ce ne spune el despre expoziția pe care ne-o va pregăti spre vizionare: „Expoziția este compusă din două seturi de fotografii. Primul set reprezintă un album realizat în anul 1971 de echipa de muncitori din CSR pentru directorul uzinei de atunci. Albumul conține atât reproduceri după fotografii vechi cât și fotografii realizate de fotograful Ioan Mato. Albumul face parte din arhiva Muzeului Cineastului Amator. Al doilea set de fotografii prezintă vizita realizată de Nicolae Ceaușescu din anul 1971, ocazie cu care a fost decisă extinderea uzinei prin construirea laminorului degrosisor. Fotografiile au fost realizate de asemenea de Ioan Mato, negativele lor fiind puse la dispoziție de Jancsi Mato și scanate la Muzeul Cineastului Amator.”

Așadar, chiar dacă este zi de sărbătoare, chiar dacă timpul va fi ploios, rupeți-vă un pic din timpul acordat în după-masa acesteia și vizitați o primă expoziție din acest nou proiect. Vă așteptăm în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din Reșița, în 3 mai 2021, timp de două ore: 16.00 – 18.00, bineînțeles respectându-se toate măsurile sanitare din perioada aceasta de pandemie, așa cum sunt ele stipulate în deciziile factorilor responsabili în acest sens.

Și încă un amănunt: după expoziția din 3 mai, aceasta va fi expusă spre vizionare în interiorul Centrului Universitar din Reșița al UBB.

Erwin Josef Țigla

Comentarii

comentarii