Proiectul panourilor fotovoltaice plutitoare de pe lacul Grebla – O premieră la nivel național din partea echipei TMK Hydroenergy Power
Liviu Gavrilă conduce, în calitate de Chief Generation Officer pentru Grupul CEZ în România, portofoliul de active de producție a energiei regenerabile (Parcul Eolian Fântânele-Cogealac din județul Constanța și Sistemul de Hidrocentrale din Bârzava Superioară din județul Caraș-Severin) și platforma de dezvoltare și creștere a portofoliului.
Cu aproape 20 de ani de experiență în energie, Liviu Gavrilă a gestionat proiecte la nivelul întregii structuri a sectorului energetic (generare, distribuție și furnizare). De asemenea, în calitate de Vice Președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA), acesta reprezintă una dintre vocile cheie din sectorul energiei regenerabile.
TMK Hydroenergy Power este compania membră a Grupului CEZ în România care gestionează sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, județul Caraș-Severin. În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziţionat întreg pachetul de acţiuni al companiei care deţinea sistemul hidroenergetic, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Timiş Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare şi o producție de circa 70 GWh/an.
Interviu Liviu Gavrilă, Chief Generation Officer, CEZ România
1. Ce înseamnă pentru TMK Hydroenergy Power proiectul panourilor fotovoltaice plutitoare de pe lacul Grebla?
Liviu Gavrilă: Proiectul panourilor fotovoltaice plutitoare de pe lacul Grebla înseamnă un pas ambițios spre viitor, prin creșterea eficienței hidroamenajării, mai multă energie curată, și nu în ultimul rând, o premieră la nivel național de care echipa este foarte mândră.
Energia va fi folosită pentru consumul intern al hidroamenajării, ce va duce la un plus de energie curată injectată de hidrocentrale în rețea. Este un proiect pilot ce sperăm să își dovedească eficiența și să fie replicat.
De la început, obiectivul nostru a fost să identificăm mijloace sustenabile prin care putem susține consumul intern de energie electrică al hidroamenajării. Lacul Grebla este un lac artificial, ce dispune de o suprafață impresionantă de aproximativ 30.000 m². Decizia de a pune în valoare acest potențial a venit în mod natural, date fiind și evoluțiile tehnologice din ultima perioadă și optiunile de finanțare din zona proiectelor inovatoare.
De asemenea, producerea de energie cu ajutorul soarelui va duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu peste 332,622 t CO2 pe an.
2. Care au fost principalele obiective în fazele de elaborare, respectiv implementare din cadrul proiectului?
Liviu Gavrilă: Obiectivul principal este producerea de energie pentru compensarea parțială a consumului stației de pompe Timiș Trei Ape, stație care are rolul de a pompa apa din lacul cu același nume în canalele care fac legătura între hidrocentralele amenajării. Lacul pe care sunt amplasate este un lac tehnologic, artificial și a fost alegerea naturală pentru un astfel de proiect.
Tehnologia aleasă și parametrii rezultați în urma proiectării au avut ca obiectiv respectarea normativelor tehnice, adaptarea la condițiile locale și garantarea eliminării oricărui risc. Pe lacul de liniștire a centralei hidroelectrice Grebla vom avea un adevărat parc fotovoltaic plutitor, format din 1820 de panouri fotovoltaice, fiecare panou având o putere de 550 W.
3. În ce măsură contribuie proiectul la dezvoltarea zonei de energie regenerabilă?
Liviu Gavrilă: Proiectul nostru contribuie semnificativ la dezvoltarea zonei de energie regenerabilă, în primul rând prin faptul că am demonstrat că astfel de proiecte sunt posibile. Capacitatea de energie produsă poate nu este una impresionantă; 1 MW pare puțin față de mulți GW de energie verde necesari în acest moment. Totuși, proiectul ne arată în primul rând cum 2 surse regenerabile pot fi complementare și pot coexista într-un mod armonios. Mai mult, ne oferă o nouă perspectivă asupra modului în care putem susține procesul de decarbonizare, asigurând necesarul de consum intern prin surse regenerabile.
4. Care sunt planurile viitoare de investiții pentru Echipa TMK? Aveți și alte proiecte ambițioase în plan?
Liviu Gavrilă: Echipa a avut și are mereu acest gen de proiecte. Retehnologizarea din 2012-2014 a fost un exemplu în domeniu prin gradul de automatizare a hidroagregatelor. Standardele setate atunci împing mereu către mai bine, către proiecte mult mai ambițioase și, atunci când identificăm resursele financiare, ne reîntoarcem la planșa de idei!
5. Care este perspectiva asupra viitoarelor proiecte de generare a energiei în sistem hibrid?
Liviu Gavrilă: Proiectele hybrid sunt viitorul. Apa, vântul și soarele sunt resurse complementare și, împreună cu stocarea energiei curate, vor asigura stabilitatea furnizării de energie regenerabilă.
Este o tendință naturală. Avem progres technologic, avem finanțări europene, avem unde și cu ce: locații și resurse naturale, și nu în ultimul rând, echipe talentate și cu multă experiență.
Deci cred că avem ce ne trebuie pentru a fi încrezători în viitorul energiei verzi. Important este să gândim în așa numita circularitate: să dezvoltăm capacități de producție și echipamente care aduc mereu valoare în infrastructura noastră. Astfel, vom avea mereu un întreg lanț valoric care să ne susțină activitatea și să ghideze inovația și progresul, într-un mod organic.