Protejați-vă sănătatea – Obiceiuri care îți distrug colonul

colonColonul – sau intestinul gros – este o parte importantă a organismului tău, fiind și cel prin care se elimină resturile alimentelor cu toxine, apă, săruri și nutrienți. Anumite obiceiuri pot distruge buna funcționare a colonului, iar în timp te poți confrunta cu numeroase probleme de sănătate.
Este foarte important să mănânci sănătos și să ai grijă de tine nu doar pentru piele strălucitoare, păr bogat și unghii puternice, ci pentru întreg organismul, inclusiv pentru colon. În intestinul gros se găsesc miliarde de bacterii – ce compun flora intestinală – care ajută la buna funcționare a acestuia, iar obiceiurile rele pot determina un dezechilibru al florei intestinale. Vezi care sunt acestea:

Nu mănânci fructe și legume

Fructele și legumele proaspete sunt bogate în fibre, ce ajută tractul digestiv și eliminarea materiilor fecale. Dacă nu ți-ai făcut un obicei din a mânca fructe și legume proaspete, riști să devii constipată, iar constipația poate determina apariția disfuncțiilor la nivelul colonului. Ca să nu îți distrugi colonul, ar trebui să mănânci fructe și legume proaspete zilnic, măcar o dată pe zi.

Prea mult gluten

Glutenul se găsește în cereale, în special în grâu. Acesta poate irita stomacul și intestinele și poate duce la inflamarea lor. Un consum ridicat de gluten îți poate distruge colonul, în timp. Așadar, ar trebui să limitezi consumul de pâine, dar și produsele procesate, deoarece au în componență mulți conservanți și aditivi – ce conțin gluten.

Zahărul îți poate distruge colonul

Oamenii de știință au descoperit că produsele alimentare care conțin mult zahăr – dulciurile, batoanele energizante, chips-uri și sucurile – pot distruge flora intestinală a colunului și cresc îngrijorător de mult riscul apariției cancerului colo-rectal.

Nu bei destulă apă

Este foarte important să bei multă apă ca să te hidratezi, fie vară, fie iarnă. Apa nu ajută doar la exterior, ci și în interior: grăbește metabolismul când o bei dis-de-dimineață, ajută în cazul gastritei și al colonului iritabil și scade riscul constipației (care poate provoca numeroase probleme la nivelul colonului, de la dezechilibre ale florei intestinale și până la hemoroizi și fisuri anale).

Nu consumi probiotice

Dacă vrei să ai un colon sănătos trebuie să consumi și alimente care ajută flora intestinală, în special dacă ai observat că de la o vreme fie ești constipată, fie ai scaun lichid adesea. În acest caz ar trebui să bei kefir și să mănânci brânzeturi crude și iaurturi ce au în componență probiotice. O altă soluție ar fi să mergi la medicul de familie care să îți prescrie capsule cu probiotice pentru refacerea florei intestinale.
Shutterstock.com

Comentarii

comentarii