Protest spontan cu zeci de maşini pentru repararea DJ 573 Oravița – Ciudanovița – Jitin VIDEO
Aproximativ 200 de locuitori din zona Ciudanovița – Jitin– mai exact din satele Brădișorul de Jos, Ciudanovița și Jitin au ieșit duminică în stradă. Oamenii au urcat în autoturisme – peste 40 la număr – și au pornit într-un marș al disperării pe drumul județean 573, drum care leagă zona lor de DN57 și de aici mai departe spre locurile de muncă, școlile sau pe unde mai au treabă la Oravița, Reșița ori Timișoara.
Practic, drumul deschide accesul locuitorilor din 4 localități spre orașele din jur. Sătui de starea proastă a drumului, sătui de promisiuni și mai ales de faptul că nici măcar agenții economici nu mai vin în zonă pentru că își distrug mașinile, sătenii, au ieșit la un marș spontan pe acest drum al disperării pe care timp de 30 de ani nu s-a făcut nimic.
În plus, Banatul Montan a fost desemnat destinația turistică a anului 2021, dar peisajele de vis și obiectivele turistice pălesc în fața drumurilor județului Caraș Severin.
Este cel de-al doilea protest al șoferilor cărășeni în decurs de o lună. La finalul lui ianuarie, locuitorii comunelor Vrani, Vărădia şi ai satelor din zonă, au pornit și ei într-un marș pe DJ573, drum care leagă zona lor de DN57.
În schimb, Consiliul Județean a tot promis că se vor face reparații capitale fiindcă drumul respectiv este o prioritate pentru județul Caraș Severin tocmai prin faptul că o parte a județului rămâne izolată.
Actuala conducere a forului județean încearcă să facă rost de banii necesari unui asemenea proiect, mai ales că aproape 80% dintre drumurile județene din Caras Severin sunt cam în aceeași stare. Dar, totul se oprește la stadiul de promisiuni şi atât.
Locuitorii din zonă spun că sunt nevoiți să cheltuiască mii de lei anual pentru reparațiile mașinilor – mai ales sistemul de directive și suspensie. Unii dintre ei, sunt obligați să facă acest drum care nu are mai mult de 30 km, de cel puțin de patru ori pe zi: când merg și vin de la muncă sau își duc copiii la școlile din Oravița sau spre reședința județului, la Reșița.
Din această cauză, satele au început să se depopuleze. Tinerii pleacă și îşi caută locuințe la Oravița sau Timișoara ori în alte zone și nu mai vină acasă decât foarte rar – și asta din cauza drumului. Oamenii spun că se vor constituii într-o asociație și vor da Consiliul Județean în judecată.
Tot din cauza drumului, oamenii spun că sunt nevoiți să cumpere mașini second-hand. Le folosesc până pica, apoi le dau la fier vechi decât să le repare lunar, pe cele noi.
One thought on “Protest spontan cu zeci de maşini pentru repararea DJ 573 Oravița – Ciudanovița – Jitin VIDEO”
Comments are closed.