Protopopiatul Oravița – desfiinţat după aproape 250 de ani de existență

Odată cu prima zi a lui decembrie, Protopopiatul Moldova Nouă şi-a început oficial activitatea.

Lunea trecută, în 26 noiembrie, preasfinţia sa, Lucian, Episcopul Caransebeșului, l-a instalat în funcția de protopop pe părintele Bogoliub Martinovici. Protopopiatul Moldova Nouă este unul misionar și reunește 28 de parohii.

Ce trebuie spus, este faptul că protopopiatul Moldova Nouă a fost înfiinţat odată cu desfiinţarea Protopopiatului Oraviţa. Dar, de ce s-a ajuns aici- având în vedere că această instituţie clericală a funcţionat timp de aproape 250 de ani neîntrerupt. Cu toate că nu se vorbeşte deschis despre asta, decizia Episcopiei a nemulţumit profund autorutăţile locale şi locuitorii văii Caraşului. Dar, de ce s-a ajuns aici? Se pare că la mijloc ar fi banii, mai exact nişte datorii enorme pe care Protopopiatul Oravița le-a acumulat. Şi asta nu de ieri sau de azi, ci de mai mult timp. Întrebarea care se pune este următoarea: oare şefii şefilor de la Oraviţa, nu au ştiut despre ce este vorba? Oare chiar nu s-a ştiut nimic atâta timp?    

La 30 septembrie, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Caraş-Severin avea de recuperat datorii de aproape 118 milioane de lei noi. Datoriile sunt aleagenţilor economici care au acumulat restanţe la buget de-a lungul timpului. Pe categorii, lucrurile stau în felul următor: la bugetul de stat – peste 62 de milioane de lei, la asigurările sociale de stat – peste 39 de milioane. La bugetul asigurărilor de şomaj, suma datorată trece de un milion de lei iar pentru sănătate se mai adună alte 14 milioane.

La nivelul judeţului Caraş SEverin, printre alţi 100 de mari datornici, se găsesc şi Protopopiatul Ortodox Oraviţa, cu 1.381.656 de lei, urmat de Protopopiatul Ortodox Caransebeş – 1.134.442 de lei, Protopopiatul Ortodox Reşiţa – 592.184 de lei şi Protopopiatul Ortodox Băile Herculane, cu 483.234 de lei. La rândul ei, Episcopia Caransebeş datorează bugetului consolidat al statului, suma de 185.606 de lei.

Este treaba cultelor, a mai marilor din Biserica Ortodoxă, dar oare aste o fi cauza desfiinţării Protopopiatului Oravița cu o vechime de 250 de ani?

Comentarii

comentarii