Provocarea PACT pentru toți candidații la locale – Semnați “Pactul pentru cetățeni”!

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor lansează pentru “Pactul pentru cetățeni”: o listă de cinci angajamente pentru eficientizarea activității administrației publice locale. Între acestea se regăsesc depolitizarea administrației, limitarea numărului de mandate la cel mult două și transparentizarea deplină a activității consiliilor locale și județene. Candidații care semnează Pactul cu cetățenii din comunitatea lor și nu respectă aceste angajamente după ce sunt aleși își asumă depunerea mandatului. Toți candidații PACT și cei susținuți de PACT devin începând de astăzi semnatari ai acestui Pact cu cetățenii pe care doresc să îi reprezinte.

Mai mult, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor lansează tuturor candidaților independenți sau susținuți de partide politice care vor participa la alegerile din iunie invitația de a semna acest „Pact pentru cetățeni”. Considerăm că un Pact între politicieni și alegători înseamnă o normalizare a jocului democratic și o modalitate de a-i readuce pe politicieni acolo unde ar fi trebuit să se afle dintotdeauna: în slujba cetățenilor.

Astfel, PACT lansează provocarea Pactului cu cetățenii către toți candidații la alegerile locale xși îi invită să semneze următoarea declarație prin care să se angajeze că vor respecta îndeplinirea a cinci măsuri:

1. Doar profesioniști în administrația locală/județeană.
a. Depolitizarea pe deplin administrația locală/județeană prin transparentizarea procesului de selecție a personalului și angajarea doar pe bază de competențe.
b. Stabilirea unor standarde clare de evaluare a performanței personalului din administrația locală/județeană.
Termen de îndeplinire după preluarea mandatului: 30 de zile.

2. Transparență 100%.
a. Transparentizarea completă a activității autorității locale/județene prin transmiterea live, pe internet, a tuturor ședințelor Consiliului Local/Județean, precum și prin publicarea ordinii de zi, a minutelor ședințelor și hotărârilor adoptate în cadrul ședințelor pe site-ul oficial al instituției.
b. Publicarea pe site-ul oficial al instituției atât documentele prevăzute de legea nr. 544/2001 (de ex., programul de audiențe, bilanțul contabil, bugetul instituției), cât și alte documente de interes public: execuția bugetară; lista posturilor vacante; agenda zilnică a persoanelor din conducere; drepturile salariale ale persoanelor din aparatul public și beneficiile acestora; și formularele tip cerute de autorități persoanelor fizice/juridice.
Termen de îndeplinire după preluarea mandatului: 30 de zile.

3. Implicarea activă a cetățenilor în luarea deciziilor.
a. Susținerea participării civice prin includerea efectivă a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor. Temele si documentele ce vor fi dezbătute în ședințele de CL/CJ vor fi publicate cu minim o săptămână înainte de data ședinței, astfel încât cetățenii cu drept de vot să fie informați și să își poată exprima votul până la ora ședinței. Votul va putea fi acordat online sau în persoană la sediul instituției, iar eu mă angajez să susțin în fața Consiliului Local/Județean respectarea voinței cetățenilor astfel exprimate.
b. Introducerea bugetării participative, astfel încât cetățenii să stabilească anual, în urma unor consultări în comunitate, proiectele prioritare.
Termen de îndeplinire după preluarea mandatului: 90 de zile.

4. Banul public la vedere.
a. Eliminarea clientelismului și a conflictului de interese la nivel local prin adoptarea unor măsuri de tipul open government, care să urmărească cheltuielile și sursa banilor din administrația locală.
b. Publicarea tuturor contractelor Primăriei/Consiliului Local/Consiliului Județean pe site-ul instituției.
c. Publicarea listei tuturor furnizorilor de servicii și bunuri ai Primăriei/Consiliului Local/Consiliului Județean.
d. Susținerea obligativității ca toate achizițiile să se deruleze exclusiv online.
Termen de îndeplinire: 90 zile.

5. Maxim două mandate.
a. Limitarea candidaturii la două mandate pentru aceeași funcție și în aceeași circumscripție.
Toți semnatarii acestui Pact pentru cetățeni apar pe pagina: http://www.pact2016.ro/pact-pentru-cetateni
În zilele următoare, reprezentanții PACT vor contacta principalii candidați la alegerile locale pentru a-i invita să semneze și să își asume această declarație.
***
PACT reunește „tinerii” – nu atât ca vârstă, cât mai ales ca spirit — toți cetățenii care încă mai cred în șansa unui viitor mai bun pentru România și își asumă responsabilitatea de a acționa împreună pentru acest ideal.
PACT are o orientare politică de centru și militează pentru responsabilizarea și implicarea cetățenilor în formularea și punerea în practică a soluțiilor de dezvoltare, într-un cadru de dialog pragmatic și axat pe nevoile comunității. Proiectul de țară asumat este atingerea într-o generație a nivelului mediei UE pentru toți indicatorii fundamentali de dezvoltare.
Demersul nostru se bazează pe patru principii fundamentale: Profesionalism, Acțiune, Comunitate, Transparență. Într-un cuvânt: PACT.

Comentarii

comentarii