Puternic incendiu de vegetaţie în pădurea de langa Giurgiova VIDEO EXCLUSIV

Un puternic incendiu de vegetație a izbucnit aseară într-o litieră de pădure de pin de la marginea drumului judeţean 571, drum ce leagă Reşita de Oraviţa. Focul a cuprins câteva hectare de pădure şi lăstăriş pe teren greu accesibil.
Probabil că cineva a aprins intenționat iarba uscată de atâta secetă sau o fi aruncat o țigare aprinsă, cert este că flăcările au cuprins cu repeziciune vegetația uscată fiindcă peste Banatul Montan nu a mai plouat serios de mult timp. Totul este uscat, totul este veștejit și nu este nevoie decât de o scânteie pentru a provoca un dezastru fiindcă în zonă sunt litiere de salcâm și rășinoase.

Pentru oprirea și lichidarea focului au intervenit pompierii militari de la ISU Semenic – Secția Oraviţa. La nici 500 de metri de locul incendiului, se află satul Secășeni.
,,Flăcările au scăpat de sub control și au intrat în pădurea de pin pârjolind totul în cale. Focul a cuprins brazii și o plantație de molid din apropiere. Focul a ajuns până la marginea drumului, astfel ca am intervenit cu apă pentru a opri extinderea focului la toată litiera. Unde nu s-a mai putut intervenii cu autospeciala şi furtunul cu apă, am trecut la intervenția cu lopețile şi pliciurile” a declarat pentru www.infocs.ro plutonierul major Nicu Gugu.

În prezent, o cauză exactă a focului nu se cunoaște, dar este cunoscut faptul că incendierea vegetaţiei uscate este o practică generală a crescătorilor de animale. Cu toate că există legi care interzic și pedepsesc acest lucru, până în prezent în Caraș Severin, nimeni nu a fost prins și nici amendat niciodată.

Pompierii se gândesc cu groază la ce va fi în cazul în care seceta continuă fiindcă incendiile de vegetație au început să își facă simțită prezența încă de la jumătatea lunii septembrie.

Comentarii

comentarii