Răchia din prună între calitate și cantitate, aliment sau medicament – brand de Banatul Montan VIDEO
Nu este casă în Banatul Montan în care să intri și să nu fii îmbinat de către gazdă cu un pahar de răchie. Răchie se poate face din toate fructele, însă cea mai bună licoare este cea din prunele de vară. Pe toate dealurile, cât vezi cu ochii, sunt livezilor de pe dealurile și Văile Banatului: Almajului, Bârzavei, Timișului, Cernei, Bistrei și câte altele. Sunt mii de hectare de plantații cu pruni, dar și cu meri, peri, cireși sau vișini. Dar, preponderent și majoritar, este prunul. De altfel, în fiecare an, în Banatul Montan, la Băile Herculane are loc singurul festival al răchiei de casă.
În gospodăriile paorilor bănățeni care se respectă, găsești răchie de zeci de ani. După ce a fost ținută – fiecare cât îi place – în butoaie de dud, salcâm sau gorun, răchia este trasă în damigene, sau chiar la uiagă. Se pune în butoaie pentru culoare, aromă și gust, dar de păstrat – se păstrează în damigenele din sticlă. Răchia „bătrână” trebuie să aibă gust dar și aromă. Dacă este bine potrivită și păstrată, cu cât îi mai veche, cu atât răchia este mai „băubilă”.
Anul acesta s-a făcut destulă prună prin livezi, așa că și cazanele au mers până ce s-a lăsat frigul. Acum urmează o pauză până fermentează merele, apoi se trece la fript răchia de mere. Cu tescovina se merge mai rar fiindcă bănățenii sunt țuicari și preferă berea în loc de vin.
Acolo unde există supraproducție de răchie, sătenii mai vând din ea sau o folosesc ca monedă de schimb pentru a plăti servicii sau alte produse luate la troc. Prețul a rămas ca anul trecut – între 30 și 40 de lei litru – în funcție de anul de fabricație și tărie. Dar răchia nu se cumpără oricum: țăranii cunosc o mulțime de metode de a încerca vechimea și calitatea țuicii.
Răchia se servește înainte de masă, dar și la ocazii festive, iar localnicii se laudă cu mărgelele pe care le face atunci când este turnată în pahar. Orice răchie adevărată, trebuie să aibă între 35 și 40 de grade tărie. Licoarea din Valea Almăjului și prunul de vară, reprezintă deja o carte de vizită în această zonă a Banatului de munte. Fie că vorbim de Lăpușnic, Prigor, Rudăria, de Șopotu Nou sau alte sate din zonă, cazanele în care se frige răchia de prune, sunt o prezență la fel de familiară ca râurile care străbat aceste sate. Această răchie este fabricată în cazane vechi de aramă, din moși strămoși, așa cum este obiceiul pe Valea Almăjului.
Ţuica de prune conţine o anumită cantitate de vitamine A, B, C, D1 şi D2.De altfel, ţuica de prune fiartă, nu foarte fierbinte, consumată moderat, este, în ciuda celor crezute, benefică funcţiilor hepatice, avide în anotimpul rece de vitamine şi săruri. Se recomandă ţuica de prune slabă în dischinezii biliare, probleme de decongestionare hepatică, constipaţie cauzată de factori alimentari.