Rămânem fără medicamente ieftine în farmacii. Ce fac autorităţile?

Ordinul, care hotărăşte noua metodologie de stabilire a preţurilor la medicamente, alungă producătorii de pe piaţa românească. Tarifele impuse sunt atât de mici, încât fabricanţii preferă să reexporte marfa lor în ţări unde profiturile lor vor fi mai consistente. În consecinţă, pe rafturile din farmacii rămân doar medicamentele scumpe, pe care bolnavii cu greu şi le pot permite.

Primii afectaţi sunt bolnavii cronici. Vorbim de pacienţii cu Parkinson, de dependenţii de insulină sau de pacienţii cu boli reumatice. Deja multe din medicamentele necesare acestora au dispărut de pe piaţa din România. Tratamentul înlocuitor este mai costisitor şi are are de cele mai multe ori reacţii adverse.

Problemele au fost create de noua metodologie de stabilire a preţurilor, potrivit căreia în cazul medicamentelor originale preţul trebuie să coboare, de la 1 iulie, cu 35% sub nivelul minim european. Scăderea este drastică şi, pentru unii producători, distribuirea de medicamente în România nu va mai fi deloc profitabilă.

Organizaţiile care apără drepturile pacienţilor cu afecţiuni cronice din România au solicitat Agenţiei Nationale a Medicamentului să facă publică lista pastilelor ce vor fi retrase de producători în următoarele 6 luni şi de asemenea să comunice clar cum va fi gestionată situaţia.

Şi de la ministerul Sănătăţii vin promisiuni că lucrurile se vor rezolva. Nu a fost înaintat însă şi un termen. Ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu a declarat luni doar că problema privind dispariţia de pe piaţă a medicamentelor din cauza reducerii preţurilor va fi soluţionată în cel mai scurt timp.

Sursa: http://www.oradestiri.ro/

Comentarii

comentarii