Actualitate

Ratele sălbatice Si-Au Gasit Adapostul La Munte La Resita pe Barzava VIDEO

Mai multe perechi de rațe sălbatice și-au făcut apariția pe râul Bârzava, în zona municipiului Resita, dar păsările au putut fi văzute și la Moniom, la Bocșa sau în aval la Berzovia și Gherteniș. Păsările pot fi admirate pe sectorul cuprinse între podul de la Câlni și podul de la pompierii militari din municipiu.

Rațele au atras imediat privirile trecătorilor, care s-au oprit să le admire și să le fotografieze. Specialiștii pun că păsările au fost atrase de peștii broaștele din apa Bârzavei si spun că prezența lor în oraș în această perioadă nu este ieșită din comun. După 1989, apa Bârzavei a fost din ce în ce mai curată, au apărut broaștele apoi peștii și automat, și-au făcut apariția și păsările de apă.

Să nu uităm că în luna ianuarie a anului 2017, când zăpada a acoperit tot Banatul iar gerul a înghețat toate apele, bârzava devenise loc de iernat pentru mai multe specii de păsări de apă. Gerul din acele zile a adus oaspeţi mai puţini obişnuiţi în Reşita. Gonite de temperaturile extrem de scăzute care au îngheţat bălţile din sudul judeţului, cârduri întregi de rate sălbatice, cormorani, egrete, stârci, ba chiar și pescăruși, şi-au găsit refugiul în mijlocul orașului. Se pare că acestea au fost fugărite de iarna năpraznică și înghețul ce s/a pus peste toate luciurile de apă vestul țării. SE bănuiește că unele au sosit de la Dunăre, dar sunt semne de întrebare privind pescărușii, egretele și stârcii- păsări ce își duc viața în Delta Dunării şi în Delta Nerei. Iată că acum acestea au apărut la peste 100 de kilometri distanţă de locul de baştină.

Pe raul Bârzava ce trece prin mijlocul Reșiței, sute de rațe sălbatice, cormorani, egrete, stârci, ba chiar și pescăruși care au fugit de gerul năprasnic de la Dunăre și bălțile mari de pe teritoriul Banatului, au găsit condiţii bune de trai. În oraş, temperaturile nu sunt chiar atât de scăzute, iar răul nu a îngheţat, aşa că păsările au format, în zona din apropierea unui cartier din Reşita, o adevărată colonie, stârnind mirarea trecătorilor.

Păsările sunt foarte sperioase și zboară imediat la prezența omului, așa că cine ar vrea să le ofere, o poate face aruncând grăunțe și pâine de pe podurile din oraș fiindcă păsări au fost văzute pe tot cursul Bârzavei până după Bocșa.

Comentarii

comentarii