Războiul celor două biblioteci reşiţene continuă, una se zice- alta se face

4Se pare că războiul incertitudinii bibliotecilor reşiţene continuă. Apele au rămas tulburi chiar dacă managerul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”, Clara Constantin, şi-a justificat acţiunile legate de atitudinea faţă de Biblioteca Municipală. Ea a fost acuzată de acţiuni anti-bibliotecă prin faptul că a luat din spaţiile Bibliotecii Municipale periodicele, documente de valoare istorică, calculatoarele şi un fond însemnat de carte pe care l-a depozitat într-un loc necorespunzător. A lăsat spaţiile fără cărţi şi bibliotecarii fără posibilitatea de a-şi exercita activitatea.
Secţia de Periodice a rămas chiar şi fără rafturi iar la Secţiunea pentru Copii a Bibliotecii, din 25 de mii de volume pe care le avea aceasta în custodie, au mai rămas 6 mii de exemplare. La secţiunea pentru vârstnici din cadrul aceleaşi Biblioteci există 14 mii de exemplare în custodie. Deocamdată nu se ştie cu exactitate ce se va întâmpla cu aceste cărţi şi cum vor fi împărţite între cei doi „stăpâni”.
Doina Hlinka, bibliotecară la Secţiunea Periodice, povesteşte cât de mult s-a implicat în toţi aceşti ani în tot ce a s-a realizat în această Bibliotecă, inclusiv la realizarea fondului electronic la care s-a lucrat 6 ani şi care a constat bani. Acum spune cu lacrimi în ochi că pierzând Secţia a pierdut o parte din viaţa ei şi nu se poate împăca cu ideea că vine să lucreze într-un spaţiu unde nu mai există nimic. 11 bibliotecari au rămas practic fără obiectul muncii.
Victoria Apolzan, bibliotecară la Secţia pentru Tineret din Lunca Bârzavei precizează, că dacă situaţia va continua, 46 de mii de volume vor ajunge într-un depozit, iar dacă va fi luat şi acel fond pe care îl are în custodie, vor mai rămâne 20 de mii de cărţi în 5 locaţii:”Un bun manager are grijă şi de fonduri şi de oamenii pe care-i are în subordine”, „eu, fiind utilizatoarea Bibliotecii, am devenit bibliotecară. Am rămas o viaţă şi am avut atâta grijă de carte. Parcă îmi pierdeam copilul. Şi am tratat fiecare persoană din bibliotecă şi am reuşit să fac să plece cu o curiozitate spre lectură sau alt domeniu”, a mai spus aceasta.
La sfârşitul anului 2013 Biblioteca reşiţeană deţinea 380 de mii de volume, unele dintre ele unice.
O altă nenorocire s-a abătut asupra bibliotecii cu ceva timp în urmă când fondul de rezervă din Stavila s-a prăbuşit din cauza greutăţii. O parte au fost recuperate, dar trimise la casare de noul manager. Aceasta este o altă acuzaţie pe care Nicolae Sârbu, fost director al Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”, dinainte de împărţire, acuză pe noul manager, Clara Constantin, că a trimis la casare volume şi documente de mare valoare şi care nu vor mai putea fi achiziţionate niciodată. Există chiar o lege a gestionarului, iar o casare se face, după spusele acestuia, abia după ce se operează în registrul special. Casarea nu se face dacă nu se depăşeşte achiziţia de volume, astfel fondul de carte scade brusc.
Între 2010-2013 Primăria ar fi alocat bani în fiecare an pentru Bibliotecă, dar nu s-a cumpărat nici o carte în toată această perioadă. Nicolae Sârbu susţine că viaţa culturală din Reşiţa nu va mai exista în curând, iar locuitorii nu vor mai avea ce să împrumute, Biblioteca având un caracter enciclopedic care are datoria să satisfacă gusturile utilizatorului.
Clara Constantin, managerul acuzat, şi-a argumentat atitudinea: „Trebuie menţionat că Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” funcţionează, nu s-a desfiinţat, prin urmare fondul de carte nu poate fi preluat de către o altă instituţie, în special fondul de referinţă. Mă refer la Secţia Periodice. Tocmai de aceea am solicitat să ni se prelungească dreptul de administrare pentru acel spaţiu”. Despre acel protocol de predare-primire, între Biblioteca Judeţeană şi Consiliul Local, stabilit prin hotărârea Consiliului Judeţean şi despre care a fost acuzată că nu l-a respectat, noul manager a precizat: „Acest protocol s-a semnat iar în acest moment spaţiile de pe Tineretului au fost predate, cu un anumit număr de volume, cel solicitat iniţial, în custodie. Deci, au rămas în forma iniţială tocmai pentru a asigura accesul publicului din acea zonă la serviciile Bibliotecii: „Secţia Vârsta a III-a” şi o parte a fondului corespunzător „Secţiei pentru Copii”. Din spaţiile pe care le-am eliberat, spaţii pentru care nu ni s-a aprobat dreptul de administrare, mă refer aici la spaţiul unde funcţiona „Secţia Franceză” şi spaţiul unde funcţiona „Secţia Periodice”, am preluat atât fondul de carte cât şi mijloacele fixe şi obiectele de inventar, pentru că amenajăm noi spaţii în care vor funcţiona secţiile pe care le-am mutat din spaţiile Consiliului Local”, a mai precizat Clara Constantin.
În acelaşi timp noul director al serviciului numit Biblioteca Municipală, Marius Motoşan, a subliniat vandalismul cu care s-au eliberat spaţiile în care îşi desfăşoară de acum activitatea noua entitate culturală: „Aici am reuşit un singur lucru să salvăm (Secţia Periodice), aceste neoane, pur şi simplu au pus scara şi erau hotărâţi să le rupă, şi atunci am rugat să nu le de-a jos pentru că un chiriaş trebuie să lase vechea instalaţie de curent în funcţiune, să nu lase chiar aşa în beznă. Şi atunci, nu ştiu, poate frica, poate legea, poate eu, au lăsat totuşi aceste neoane. Nu ştiu însă dacă le vor lăsa pentru că di moment ce au luat biroul din prima zi, ne-au luat mobilierul, scaunele şi calculatoarele, chiar înainte de a lua fondul de carte”.
Clara Constantin vrea să „liniştească apele” precizând că va transfera Bibliotecii Municipale obiectele din inventar care au fost cumpărate din banii proveniţi din bugetul Consiliului Local”. Până atunci bibliotecarii nu au scaune, cărţi şi nici salariile pe ultimele 2 luni, iar toată activitatea de la fosta Secţie Periodice se rezumă la „inventarierea” cărţilor primite de la donatorii din Reşiţa, oferite fie pentru a îmbunătăţii fondul de carte al noului serviciu fie datorită pasiunii pentru instituţia culturală care le stârneşte nostalgia vremurilor de altă dată.

Comentarii

comentarii