Răznitul oilor- prilej de mare sărbătoare pe dealurile Prigorului VIDEO

Răznitul oilor- prilej de mare sărbătoare pe dealurile Prigorului. După mijlocul lui septembrie , după sărbătorii de Înălțarea Sfintei Cruci şi Sfânta Sofia, când vremea începe a se răci şi pe munte vine toamna, ciobanii şi bacii, cu ajutorul ortacilor, coboară oile de la munte înspre sat, pregătindu-se de iernat. Fiecare proprietar îşi ia oile acasă. Momentul înseamnă despărțirea oilor din turmă – răvășitul, și reprezintă un prilej de bucurie pentru reîntâlnirea ortacilor cu familia şi comunitatea.

Opusul acestei sărbători este ,,măsuratul oilor – sau sâmbra oilor” eveniment ce are loc în preajma sărbătorii de Sfântul Gheorghe când oile pleacă la munte şi acolo la stana, are loc măsurarea cantităţii de lapte data de oi. În acest fel, se stabileşte cantitatea de brânză ce îi revine fiecărui proprietar.

Acesta este un obicei vechi, abandonat în multe sate munteneşti din Banat odată cu trecerea timpului, dar pe care o parte din localnici din comună Prigor îl duc mai departe an de an, prin organizarea unui eveniment care se numește:   „Răznitul oilor”.

Nici o coborâre a oilor de la munte nu se face fără a sărbători momentul prin tăierea unei „oi sterpe” din care se face „papricaş” într-un cazan, iar din laptele gras obținut din mulsul oilor pentru ultima oară la munte şi combinat cu caş se face „Balmăj”. Cele două feluri de mâncare se împarte între ortaci.

Obiceiul face parte din viaţa de obşte și de comunitate şi este transmis din vremuri străvechi, respectat din generație în generație, din tată în fiu.

Răznitul oilor- prilej de mare sărbătoare pe dealurile Prigorului. Coborâtul oilor de la munte este prilej de bucurie pentru ortacii locului, bucuria revederii cu cei dragi, este prilej de mare sărbătoare prin care se cinstește încă un an petrecut cu oile pe dealurile Prigorului. Toată activitatea este întreţinută cu focul de sub ceaune şi cu rachia din pahare. Nu lipsesc jocul şi glumele.

Un reportaj de Adi Neagu

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii