Reguli privind prevenirea incendiilor pe durata activităţilor desfășurate în aer liber

Pe timpul sezonului cald, multe persoane aleg să petreacă timpul liber în mijlocul naturii, unde, de multe ori, utilizează surse de foc în spaţii deschise, mai ales pentru activitățile gen picnic sau camping. Crește astfel riscul de producere a unor incendii care pot avea ca efect distrugerea de hectare întregi de păşune sau păduri, distrugerea unor gospodării sau chiar pierderea de vieţi omeneşti.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin reaminteşte cetăţenilor faptul că principalele cauze generatoare de incendii de pădure sunt utilizarea focului deschis fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, aruncarea la întâmplare a resturilor de ţigări aprinse, jocul copiilor cu focul sau utilizarea focului deschis pe timp de vânt.

Pentru evitarea producerii incendiilor, care pot avea urmări grave, pe timpul utilizării focului deschis la activităţile de picnic recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:

– focul deschis nu se va utiliza în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
– prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement se va face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
– se vor respecta următoarele distanţe de siguranţă:
o păduri, lanuri de cereale – 50 metri,
o substanţe combustibile – 40 metri,
o materiale combustibile – 10 metri;
– arderea se va monitoriza în permanenţă, deoarece, chiar şi o rafală slabă de vânt poate modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau poate transporta scânteile incandescente la distanţe mari;
– copiii vor fi supravegheați permanent și nu li se va permite joaca cu focul;
– la locul arderii se vor asigura mijloace de stingere: un stingător sau o găleată cu apă;
– înainte de plecare, se va stinge focul şi se va acoperi cenuşa cu pământ. Se vor aduna toate resturile şi se vor depune numai în locuri special amenajate;
– orice incendiu observat trebuie anunțat imediat la numărul unic de urgenţă 112 sau la serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă de pe raza localităţii.

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţie la normele de prevenire şi stingere a incendiilor potrivit art. 1, al. 3, lit. s şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Comentarii

comentarii