Diverse

Retrospectiva lui 2016 in stirile infocs.ro Partea a V a Infectiile intraspitalicesti

Dezinfectanții Hexi Pharma versus infecțiile intraspitalicești. Scandalul dezinfectanților Hexi Pharma a ținut prima pagină a tuturor surselor media și a creat panică printre pacienți. În toate spitalele din țară s-a născut o oarecare stare de isterie, oamenii refuzând intervenții chirurgicale fără de care viața le era pusă în pericol. Prezența dezinfectanților diluați, din spital, produși de către fabrica Hexi Pharma a băgat frica în pacienții care au început să se teamă de infecțiile intraspitalicești.

Cei din domeniul sănătății au venit atunci cu informații și precizări care să mai ridice din credibilitatea sistemului medical.
Directorul DSP Caraș-Severin, dr. Dragoș Luca, a precizat că ar trebui văzute tangențial cele două situații, dezinfectanții și infecțiile nosocomiale.

”În momentul de față sunt câteva lucruri distincte: este frauda cu Hexi Pharma, eu tot sper că nu este așa, dar dacă se dovedește că este așa atunci este o crimă cu concentrațiile. Infecțiile intraspitalicești sunt altceva, au alte cauze, sunt tangențiale cu dezinfetantele folosite, dar, culmea, nu reprezintă cauza principală. Sunt alte cauze. Infecțiile inraspitalicești reprezintă o problemă pentru lumea întreagă, nu pentru Caraș, și suntem singurul județ din țară care a dat în judecată spitalul pentru malpraxis, pentru infecții intraspitalicești. Așteptăm să se pronunțe instanța. Cauza este mult mai complexă la infecțiile intraspitalicești. Un exemplu: în SUA 2 milioane de americani se îmbolnăvesc cu infecții intraspitalicești în fiecare an, 90 de mii de americani mor în fiecare an prin infecții intraspitalicești, 15 mii de germani mor în fiecare an prin infecții intraspitalicești, în România, anormal, doar 2000 de persoane, culmea. Dar este normal ca în urma controalelor din orice spital să iasă rezultate pozitive pentru că asta se întâmplă în orice spital, se găsesc germeni”, a mai adăugat dr. Luca.

Deși situația era și este una tenebroasă și de cele mai multe ori la controalele privind riscurile de infecții din spitale rezultatele nu sunt satisfăcătoare, medicii spun că este normal să fie rezultate pozitive. Un sistem medical sănătos, spuneau cei din conducere, ar trebuie să rezolve altfel problema, nu cu și mai multe controale și ”cătușe”, ci cu fonduri alocate pentru rezolvarea problemelor și cu controale reale și rezultate reale.

Statistica arată, spuneau pe fondul scandalului specialiștii, că în spitalele unde condițiile sunt mizere pentru secolul în care trăim rezultatele au ieșit bune. Concluzia pe care o trăgeau atunci era că în România avem un sistem de sănătate în care încă mai există teama față de cei din conducere și o atitudine de ignoranță față de problemele constatate. Mai apare și rezistența la antibiotice, care au de asemenea o concentrație de substanță activă mult mai mică decât cea din prospect, față de antibioticele aduse din străinătate, la asta se mai adaugă și o lipsă de rigoare a medicilor privind igiena, în comparație cu medicii care lucrează în spitalele din Europa, iar ”bubele” sunt multe și tot mai ascunse.

Comentarii

comentarii