La Resita, RMN mamar decontat de stat începând cu 1 august

De la 1 august, RMN-ul la sân va fi decontat de stat. Numărul cazurilor de cancer la sân este alarmant și în continuă creștere. Astfel că, femeile suspecte de cancer nu se vor mai lovi de lipsa banilor atunci când vor fi nevoite să-și facă un RMN, această investigație fiind una importantă în depistarea cancerului.

În România, 9 mii de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar, iar medicii trag un semnal de alarmă asupra faptului că femeile depistate cu cancer la sân sunt din ce în ce mai tinere, chiar de la 18 ani. Cancerul la sân se află pe locul 3 în topul deceselor cauzate de cancer.

De multe ori, femeile ajung la medic prea târziu. Situaţia cea mai gravă este în mediul rural, unde 8 din 10 femei nu au făcut niciodată un control preventiv, fie din lipsă de educație, fie din lipsa banilor. Un RMN la sân costă între 450 şi 700 de lei. De la 1 august, preţul nu va mai fi o problemă, pentru că investigaţia va fi decontată de stat. Femeile diagnosticate cu cancer vor putea beneficia de RMN, cu sau fără substanţă de contrast, efectuată în ambulatoriu, pe baza biletului de trimitere emis la recomandarea medicului specialist, după epuizarea tuturor celorlaltor posibilități de explorare (ecografie, mamografie, etc.). Pacientele nu pot beneficia de această investigație cu bilet de trimitere de la medicul de familie, susțin reprezentanții CAS.

În România, mortalitatea în rândul pacientelor cu cancer mamar este cu 36%, mai mare decât media europeană şi cea mondială, una din 8 femei riscând să dezvolte cancer la sân.

Comentarii

comentarii