Romania trece la ora de iarna. Romanii vor caștiga o ora de somn in plus

Duminica, 28 octombrie, Romania va trece la ora oficiala de iarna, ora 04:00 urmand sa devina ora 03:00.Ora de iarna este ora legala oficiala standard, de multe ori doar ora oficiala, legata de conceptul de ora astronomica, folosita in mod normal in majoritatea țarilor sau teritoriilor, in special in emisfera nordica, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsa intre lunile octombrie a unui an și aprilie a anului urmator.

Ora de iarna este numita astfel prin contrast cu ora de vara, al carui scop este folosirea din plin, cat mai mult timp posibil, a luminii Soarelui,  prin mutarea inapoi a orei oficiale cu o ora. Odata cu ora de iarna,  castigam 1 ora de somn, apropiindu – ne ca si stramosii nostri de ideea  de a ne ghida dupa astre. Stramosii erau mult mai  flexibili fata de astrele care le guvernau in mare masura viata –  soarele si luna. Cel care a gandit prima data ca posibila introducerea  acestui tip de orar conventional a fost un neo – zeelandez pe numele sau  Hudson la 1898.
Potrivit astronomilor, ca regula, ora oficiala de vara este aplicata  intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie.  Astfel, ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, iar 31 octombrie – avand  25 de ore – va fi cea mai lunga zi a anului.

Comentarii

comentarii