Romanii din afara Romanieni: Bal românesc la Bătania, Carnaval la Gyula și Micherechi (Ungaria)

Ultima săptămână a lui februarie 2016 a fost o săptămână plină pentru comunitatea românească din Ungaria. Balul românesc de la Bătania și carnavalurile organizate la școala din Gyula și grădinița din Micherechi s-au desfășurat în această perioadă. Consulul general al României la Gyula, ES Florin Vasiloni, a participat la toate aceste momente, alături de români din Ungaria, de copiii și oaspeții lor.

Bal românesc ,,cu merinde” la Bătania

Tradiţionalul „Bal românesc cu merinde” a avut loc, în seara zilei de 27 februarie 2016, în localitatea Bătania (Battonya), din Ungaria, localitate situată la circa 30 de kilometri de Arad și 80 de Timișoara. Balurile sunt denumite „cu merinde”, pentru că sutele de participanţi vin la petrecere aducându-şi de acasă coşurile cu mâncare şi băutură, că în vechime.

Organizat de Autoguvernarea Minoritară Română, Balul românesc a avut ca locaţie, Casa de Cultură „József Attila” din oraş. Balul românesc din Bătania, adună la un loc, în fiecare an, români din Ungaria, dar şi din România, în special de la Arad, pentru a petrece, pentru a ascultă muzică populară românească, pentru a dansa pe ritmurile dansurilor populare. Cuvinte de salut au adresat Gheorghe Mihuţ, preşedintele Autoguvernării Minoritare Române din Bătania şi Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei. A urmat apoi programul artistic susţinut de elevii și profesorii Şcolii generale „Lucian Magdu” din localitate, copii interpretând cântece şi dansuri populare româneşti, dar și internaționale.

La acest eveniment tradiţional al comunităţii româneşti din Bătania au participat Florin Trandafir Vasiloni – consul general al României la Gyula, Ioan Fodoreanu – consul general al României la Szeged, Veronica Ionescu, reprezentant al Ambasadei României la Budapesta, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU), Marjai János, primarul oraşului Batania, Irimie Cecilia, reprezentant al Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad, Iulia Olteanu, directorul şcolii din localitate şi alţii.

Carnaval la Gyula și Micherechi.

În zilele de 25 și 26 februarie, la Școala generală din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula și la Grădinița din Micherechi, au avut loc tradiționalele carnavaluri pentru elevi, specifice acestei perioade. Sute de copii au venit la carnaval costumați în diverse personaje, în special din desene animate și filme, creând pentru câteva ore, o lume de poveste.

La Gyula, cadrele didactice au pregătit elevilor o surpriză, costumându-se la rândul lor și recreând atmosfera unei ore de educație fizică. La grădinița din Micherechi, prin ajutorul primăriei locale, copii au avut bucuria să întâlnească animatorii trupei „Prietenii veseliei” din Oradea.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments