Actualitate

Romsilva inventează motive pentru a exploata Rezervațiile Naturale din Parcul Național Semenic

RNP Romsilva intră cu utilajele grele în Rezervațiile Parcului Național Semenic-Cheile Carașului. Filmat cu camera ascunsă, fostul director al Agenției de Protecția Mediului Reșita s-a hotărît să denunțe modul barbar în care se realizează exploatările de lemn din interiorul parcului. De asemenea, oficialul a recunoscut că silvicii implicați inventează modalități de tăiere și invocă diferite tratamente pentru a justifica extragerea lemnului valoros din Rezervațiile Parcului Național.

Dorința RNP Romsilva de a face profit din exploatarea Rezervațiilor este evidentă și se regăsește în zonarea propusă recent prin noul Plan de Management al Parcului. Silvicultorii care au realizat planul propun exploatări de masă lemnoasă inclusiv în Rezervațiile Bârzăvița și în mai multe parcele din interiorul Rezervațiilor Cheile-Carașului și Buhui Mărghitaș.

Noul plan de management ar urma să fie definitivat până la jumătatea lunii mai 2018. Suprafața zonei de protecție strictă și integrală a scăzut cu 5527 ha față de propunerea avizată în anul 2013 de Consiliul Științific și recomandată de Academia Română-filiala Timișoara. Dacă în anul 2013 zona de protecție strictă și integrală însuma 17.299 ha (47,5%), varianta de anul acesta reduce zonarea la doar 11.771 ha, adica 32% din suprafața parcului.

Semnează petiția pentru protejarea parcurilor naționale:
agentgreen.ro/stop-taieri/

Comentarii

comentarii