Ruga de Sfantul Ilie de la Coronini VIDEO

Ruga de Sfantul Ilie de la Coronini. La Coronini, ruga satului – ruga bănăţeana, are loc în fiecare an de Sfântul Ilie. Pregătirea de rugă se face cu câteva zile înainte. În localitatea de pe malul Dunării, gospodinele pregătesc sarmalele, friptura de porc şi prăjiturile. Cu aceste bucate sunt serviti musafirii. În prima zi de petrecere, chiar la Sfântul Ilie, se aşteaptă gosti, fii ai satului, care vin acasă pentru a se întâlni cu rudele şi prietenii. În această frumoasă localitate de pe malul Dunării, petrecerea de rugă se ţine în fiecare an în faţa căminului din centrul comunei.

Sărbătoarea începe pe la ora 8 la biserica din localitate unde toți localnicii vin în port popular. Apoi, oamenii merg acasa la masa. SEara, pe la ora 20, localnici şi musafirii se adună în fața căminului, acolo unde li s-a pregătit un program artistic folcloric susținut de tinerii din sat.

După acest program al tinerilor, pe terasa căminului, atmosfera de mare sărbătoare a fost întreţinută de cunoscuții interpreți de muzică populară, Nicu Novac şi Vanesa Jarja.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii