Ruga si hora de Paști de la Târnova VIDEO

Satul Târnova din judeţul Caraş Severin este unul dintre puţinele sate din Banat în care portul popular mai este ţinut la loc de cinste, păstrat cu sfinţenie şi purtat de cei tineri. Nu există sărbătoare în sat la care costumul popular să fie lăsat de-o parte. Tot aici există tradiţia ca la Paști, după ce sătenii au stat la masă şi şi-au făcut siesta, însoţiţi de musafiri- goşti- după cum li se spune acestora în Banat- să pornească spre centrul satului şi în faţa bisericii să intre cu toţii în hora mare.

Fiindcă portul tradiţional are mare preţuire, hora satului este deschisă de către primar şi cei îmbrăcaţi în costume populare. Anul acesta, atmosfera muzicală a fost întreținută de renumita solistă de muzică populară bănățeană, Liliana Laichici.

Cea de a treia zi de Paşti, şi ultima din şirul sărbătorilor pascale, este rezervată pomenirii morților când se merge la cimitir și se dă de pomană după ce sunt citite slujbe religioase la mormintele celor plecați și distracţiei în general şi jocului popular în special. Tineri şi bătrâni se adună din nou în centrul satului în faţa bisericii şi spre seară, începe hora mare a satului. Distracţia şi voia bună ţin până în zorii zilei sau până ce ploaia îi fugărește acasă.

Da clik si AICI pentru a vedea imagini de amatori de pe fb cu ruga de la Tarnova:
https://www.facebook.com/ion.nicolae.18/videos/838540639623692/

Comentarii

comentarii