Rusalii 2019 – Două zile de sărbătoare la nedeie la Lapusnicu Mare VIDEO

Timp de două zile, toată suflarea satului din comuna Lăpuşnicu Mare din județul Caraș Severin – dar şi sute de invitaţi – goști – cum li se spune în Banat, petrec de mama focului de Nedeie au Ruga satului. Sărbătoarea Rusaliilor la credincioşii din satele Banatului Montan, este mare prilej de bucurie. Nu mai puțin de 17 localități din Caraș Severin serbează la această sărbătoare ruga satului, tradiționala nedeie.
Aceste rugi corespund cu hramul bisericilor şi sunt un prilej ca întreaga comunitate să se strângă pentru câteva zile acasă şi să petreacă prin dans şi muzică. Ruga satului Lapusnic din Caraş Severin-  adună la un loc toţii fii localităţii. Aceştia vin care de pe unde i-a dus viaţa, unii chiar din Australia sau Canada, alţii de prin alte țări ale Europei, pentru a se întâlni cu cei dragi.

De mulți ani, Nigeia satului, a fost transformată într-un adevărat spectacol folcloric. Solistul Bebe Dragomir și formația sa, au avut grijă ca cei din Lăpuşnic să se distreze şi să-şi petreacă așa cum este tradiția în zona Văii Almajului. 

În dimineaţa celei de a doua zi de Rusalii, se merge la biserică unde cei prezenți participă la slujba religioasă din biserica satului. De acolo, în procesiune, se merge la troița din capul satului unde preotul face o slujbă specială de sfinţire a holdelor ca acestea să aibă parte de ploaie, de soare şi să fie ferite de prădători.

Urmează prânzul cu cei dragi în jurul mesei, după care, spre seară, gazdele şi musafirii – goştii cum li se spune în Banat – merg în faţa bisericii, loc în care are loc tradiţionalul joc şi hora satului la care se prind feciorii satului în brâu. Muzica bună îi face pe toţi să se prindă în joc şi să se bucure de faptul că sunt împreună. Fiindcă bănățenii ştiu să se distreze şi lasă toate grijile de-o parte, parcă an de an, participanţii sunt tot mai mulți. Cel mai mult îi atrage muzica bună și dorința de a juca dansurile tradiționale ale satului.
UN reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii