Rusca Teregova este poluată zilnic cu dioxină și fum de gunoaie arse VIDEO

Într-o țară care pune preț pe sănătatea publică, nu veți vedea oameni care ard deșeuri sau vegetație în gospodării sau în jurul acestora. În timp ce sunt arse, deșeurile eliberează substanțe chimice sub forma unor compuși extrem de toxici pentru organismul uman și natură. De exemplu, plasticul ars emană, printre altele, dioxine: unele dintre cele mai periculoase substanțe generate de om prin activități precum arderea deșeurilor din PVC.

Nu același lucru se întâmplă și la Rusca Teregova. Satul este frumos așezat într-o depresiune pe Valea Hidegului, râul ce vine de sub Vârful Cozia. Este locul de intrare spre Poiana Rusca – un loc mirific. Situată între munţii Vârful Cozia şi Tarcului, la o altitudine de 850 de metri, Poiana Rusca-Teregova ar trebuie să fie ca un magnet pentru turiști. Numai că, totul este stricat de nesimțirea unor locuitori și nepăsarea autorităților care nu iau nici o măsură.

Chiar la intrarea în satul Rusca Teregova, te întâmpină un morman de gunoaie și fiare vechi. Carcase de autovehicule dezmembrate sunt împrăștiate peste tot, Mormanele de gunoi sunt aprinse zilnic, iar fumul se împrăștie peste toată lunca sau este adus de curenții de aer peste sat. Unde mai pui că în apropierea drumului, o turmă de vaci este ținută sub cerul liber, fără nici un fel de protecție.

Cu toate că viceprimarul comunei locuiește în Rusca, nimeni nu ia nici o măsură. Unde mai pui că primărița comunei Teregova de care aparține satul Rusca, este soția deputatului Marius Damian, cel care la rândul său a păstorit comuna vreo două mandate. Nici acesta nu vede nimic. Sau poate, în opinia dânșilor, așa trebuie promovat turismul în zona Poiana Rusca. Cu fum de gunoaie arse și mizerie peste tot.

Dacă autoritățile locale nu văd nimic, poate se autosesizează Garda de Mediu sau Consiliul Județean. Nu de alta, dar un punct principal din agenda președintelui Romeo Dunca este tocmai promovarea turismului în Banatul Montan.

Ce spune legea?

Atât oamenii și companiile, cât și autoritățile publice, precum primăriile pot fi amendate pentru încălcarea regulilor când vine vorba de deșeuri. Incendierea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivitlegii 211/2011 – principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare. În cazul în care sunt arse deșeuri periculoase, fapta se poate încadra la infracțiune și pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani, potrivit legii nr. 211, art. 63 — inclusiv pentru persoane fizice. 

Mai multe informatii despre ce puteti face si obligatiile autorităților, găsiți aici cu un simplu click: https://www.greenpeace.org/romania/articol/5016/ghid-ce-puteti-face-cand-vedeti-deseuri-care-ard/

Comentarii

comentarii