S-a descoperit zidul Cetății Medievale Caransebeș din secolul al XIII-lea
Specialiștii Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță au descoperit în urma săpăturilor preventive, pentru introducerea rețelei de apă și canalizare, sistemul de apărare al Cetății Medievale a Caransebeșului.
Zidurile de apărare aveau o lățime de 3 metri iar în fața acestuia se aflau trei rânduri succesive de palisade (întăritură făcută în scopuri militare, din trunchiuri de copaci așezate orizontal sau din pari groși înfipți în pământ), formate din stâlpi de stejar ascuțiți. Aceste palisade au fost montate în apropierea șanțului de apărare care avea o lățime de 7 metri și o adâncime de 5 metri care nu permiteau dușmanului să pătrundă în interiorul Cetății.
Cetatea Caransebeșului este menționată în documente încă din secolul al XIII-lea, dar acest sistem de apărare descoperit, în aceste zile, respectă planurile arhitectului francez Vauban, asemănătoare cu Cetatea de la Timișoara și cea de la Alba Iulia.
Lucrările vor continua de-a lungul străzii Traian Doda, unde se așteaptă noi descoperiri a unei părți importante din construcțiile aflate în interiorul cetății. Stâlpii de stejar care constituie palisada cetății vor face parte din patrimoniul Muzeului din Caransebeș și vor constitui un domeniu de cercetare privind analiza dendrologică.
Responsabilitatea științifică asupra cercetărilor arheologice la Cetatea Medievală din Caransebeș aparține domnului dr. Siviu Oța, șef secție Arheologie la Muzeul Național de Istorie a României din București, iar actualele descoperi sunt coordonate de către Iulian Leonti, arheolog în cadrul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.