Salutare, măi dragă sistem! Ești bine, sănătos sau degrabă și repetat potrivnic? Scrisoare deschisă din partea managerului Spitalului Judetean

Managerul Spitalului Județean din Reșița, Alina Stancovici, a trimis presei o scrisoare deschisă prin care, managerul, își exprimă totala nemulțumire față de o serie de evenimente – scrisoare prin care vrea să tragă un semnal de alarmă și să explice situația Spitalului pe care îl conduce și mai ales, face o trecere în revistă cu un gust amar a problemele cu care s-a confruntat în ultimele luni.

În urma scandalului prilejuit de apariția mai mult – sau mai puțin întâmplătoare în presă a unor imagini groaznice din Secția TBC a Spitalului Staționat 3, Alina Stancovici a fost supusă unui adevărat tir și linșaj mediatic. Asta fără ca nimeni să se întrebe cât de vinovată este Stancovici pentru lucrurile petrecute acolo. Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a cerut verificări și controale la Spitalul Județean de Urgență Reșița. El a cerut să se verifice toate aspecte ce țin de administrație și de actul medical.

În urma acestora, atât Alina Stancovici, cât și asistenta-șefă a secției de Pneumoftizilogie, asistenta-șefă a Secției de Boli Infecțioase și o asistentă medicală care activează în cadrul secției de boli infecțioase au fost sancționate. La Spitalul Judeţean a fost prezentă și o echipă a Corpului de Control a Ministerului Sănătăţii. După aproape o lună de controale şi verificări, echipa a plecat la București. Alinei Stancovici i se impută o serie de lucruri de care nu este singurul vinovat. Ea a câştigat postul de manager al SJU prin concurs, dar n-a apucat să muncească nici măcar o săptămână fiindcă a fost schimbată din funcție prin ordin de ministru fiind invocata starea de necesitate. Apoi, după un proces câștigat de ea în instanța de judecată, Stancovici a revenit pe scaunul directorial, numai că, după doar o zi, a fost din nou schimbată din funcţie de acelaşi ministru al sănătăţii, pe acelaşi motiv.

A urmat un nou proces şi în luna august, Alina Stancovici a revenit pe postul pe care l-a câştigat prin concurs. La nici trei luni, au apărut fotografiile şi filmările din secţia TBC a Staționarului trei şi mai apoi tot scandalul mediatic. Din toată această poveste, vinovaţi au fost găsiți Alina Stancovici și asistenta şefă a Secţiei TBC. Nici un cuvânt despre directorul medical ce era pe funcție de peste 3 ani și nici de directorul de îngrijiri medicale.

Acum, o amendă de 25.000 de lei aplicata Spitalului Judeţean, a revoltat-o pe manager. Amenda ar fi fost aplicată de DSP deoarece nu au fost făcute unele modernizări la Staționarul 3 și nu a fost extinsă Secţia AŢI. Acest lucru este imposibil deoarece nu sunt nici medici şi nici cadre medicale care să deservească secţia ATI.

Iată scrisoarea Alinei Stancovici

MĂI, DRAGĂ SISTEM

Salutare, măi dragă sistem! Ești bine, sănătos sau degrabă și repetat potrivnic?


,,Pentru că anul cel vechi tocmai s-a sfârșit și altul a început, ca să nu îți ieși din mână și să nu îți pierzi năravul, ai considerat de toată isprava că bugetul de stat trebuie să facă bani! Să facă bani, dar nu oricum, ci tot pe spatele săracului, nu de alta dar să se adeverească proverbul românesc că ,,la omul sărac nici boii nu trag,,! Dacă anul trecut s-a sfârșit în scandaluri, controale și amenzi, anul acesta începe la fel pentru Spitalul Județean de Urgență din Reșița…. Păcat, spitalul nu e al managerului, nu e teatru de război, nu e casă de pariuri! E locul de care avem nevoie cu toții la un moment dat, indiferent cum ne numim sau ce poziție ocupăm vremelnic în această lume!


Măi, dragă sistem, câți bani ai oferit tu în ultimele 4 luni Spitalului Județean de Urgență din Reșița ca acum, în contrapartidă, să aplici atâtea amenzi, să împarți sudalme și palme? Nu mai departe de ieri, când Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin a ,,premiat,, spitalul cu o amendă de 25.000 lei!!! Da, exact maximul, minimul fiind de 10.000 lei, dar la valoare noastră și la vântul care bate în conturile spitalului e tot ceea ce lipsea!
Dar, te întreb măi, dragă sistem de ce ne-ai amendat? Aaa, pentru că în urma unor controale efectuale la finele anului trecut ai constatat că Staționarul 3 este o bombă cu ceas! Așa e, am constatat și eu când am venit manager, dar nu cred că e cineva care să nu știe că acea clădire e de 60 de ani și că a rămas într-o paragină cruntă. Din acest motiv am cerut spitalul modular! Ne-ai dat 30 de zile pentru igienizare, reabilitare și amplasarea unei stații de oxigen, dar întreb și eu, așa…pentru un prieten:
Cu ce bani? Avem conturi blocate și datorii istorice! Da, avem buget, dar regele e dezbrăcat…
În ce condiții? Cu aproape 80 de pacienți infectați cu Sars-Cov 2 pentru care nicio autoritate nu își asumă relocarea în alte spitale ca măcar să încercăm să facem lucrări de igienizare.
Un spital județean nu se poate păstra și nu își poate eficientiza activitatea făcând apel la donații sau la unele instituții publice, la infinite angajamente de plată și la o sarabandă de amenzi.
Dacă ceri, măi, dragă sistem, atunci oferă! Dacă lovești prin semnătura amenzii, gândește înainte de a completa acele procese verbale de sancționare pe foi roz…că doar tipizatul contravenției e roz pentru acest spital! În rest, ,,la vie en roşe cu maiul bleu…și pandemia peste noi,,. Oare amenda primită ieri conservă pe cineva pe un post, undeva? Oare cineva nu face un joc dublu mâncând o pâine de la spital și una de la DSP Caraș-Severin? Sau altora le e teamă că bate vântul prea tare în acest sezon la Giurgiu și trage dispre Dunăre? Și atunci, decât vânt de schimbare, mai bine un gest de suprimare a spitalului? De data acesta întreb nu pentru, ci despre mai mulți ,,prieteni,,…
Cu banii pe care îi iei din amenda pe care ne-ai făcut-o cadou, puteam face ceva, dacă tot clamezi interesul tău pentru pacient! Oare câte becuri am putea pune în Spitalul Județean de Urgență din Reșița, nu de alta dar să ne putem uita unii în ochii celorlalți și pentru a vedea mai bine paiul din ograda vecină și nu bârna din ochii noștri!
Da, cu bani de acasă s-a reuşit o minimă igienizare a unui palier al Staționarului 3, dar nu contează banii aduși de acasă tocmai de cei huliți și arătați cu degetul, ci omenia pe care au avut-o cei din echipa de întreținere care au lucrat într-o clădire cu pacienți covid de sâmbătă până marți ca să arate că interesul pentru instituție și omenia fac mai mult decât un ton ridicat sau o comisie! Da, au făcut lucrul acesta cu riscul de a se îmbolnăvi ei și familiile lor!
Oricum, niciun efort nu se pune pentru că punctele din tabela de scor dacă nu îți sunt pe plac nu le vezi, măi, dragă sistem, dar nici nu mai contează, atâta vreme cât stai la pândă și adulmeci ca o hienă prada!
Oare știi tu, mă, dragă sistem că pentru a face o brumă de plată și pentru a nu intra în executare silită, ajungi să te rogi de recuperatori să te păsuiască, implori furnizorii de medicație să îți aducă 2 seringi preumplute pentru un bebeluș de la secție de Neonatologie, nu pentru că ar costa mult, ci doar 230 de lei, pe care am fi dispuși fiecare să îî aducem oricând de acasă, doar că produsul medical se găsește la un unic distribuitor la care datoriile sunt vechi și se sparg în contemporaneitate.
Da, măi, dragă sistem, tu care ai abrutizat totul prin pârghiile permise unora, prin culoarul creat preferențial, ești capabil doar de făcut îngropăciuni! Spitalul acesta a luat în timp prea multe palme, a fost o vacă bună de muls pentru mulți, dar continuăm să-i cântăm prohodul și, prin orice mijloace, să-l sugrumăm dacă nu-l mai putem mulge.
Întreb, tot așa pentru un prieten, cine se face vinovat pentru starea jalnică a Staționarului 3 pentru care azi plouă cu ocară, sudalme și amenzi? De ce nu are oxigen? Dacă nu știi, sună un prieten! Iar dacă e să împărți dreptatea, fă-o corect și fără părtinire: întreabă managerii care au stat aproape 10 ani, dar și pe cei care au stat 2 ani cu picioarele pe masă ca-n filmele americane, pardon ca în dosul tejghelei recepției de hotel, dar și directorii medicali care au stat mai întâi 8 ani, apoi 2 ani, apoi au gestionat starea de urgență și starea de alertă!
Oare nu ar trebui ca banii pentru toate aceste amenzi încasate de 5 săptămâni să fie ,,donația demnității și asumării,, celor care au îngropat spitalul? Ani de zile s-a trenat în creșterea grupului de interese, iar dacă vine cineva din exterior care nu știe și nu vrea să fure biscuiții din porția bolnavului îți strică feng-shuiul multimilenar deja, nu-i așa! Nemunca unora și lipsa de interes pentru pacient ( a se reține a unora, pentru că nu e corect să generalizăm!), dar cu un salariu pentru care merită să stai la coadă la bancomat este la apogeu. Pentru o anumită categorie din acest spital există trei tipuri de răspunsuri la solicitarea conjugării verbului ,,a face,,:
Nu!
Nu se poate!
Nu vreau!


Iar dacă se aplică regulamentul Comisiei de Disciplină ori a Consiliului Etic, pentru unii care se cred zeii acestui spital e ca o uzurpare de calități oficiale ori că o înjurătură de mamă! Oare de ce nu te întrebi, măi, dragă sistem, de ce pe aceștia nu-i ia nimeni, la rost și pe ce se bizuie sfidând de la regula bunului simț, a deontologiei profesionale până la cea a legii penale? E o nouă versiune a ecranizării ,,Nemuritorii,,, cumva? Da, te anunț, măi dragă sistem că nu am nicio o rușine și nicio remușcare că am băgat în Comisia de disciplină două nume sonore ale lumii medicale reșițene. Nu le contest calitățile profesionale, ci conducerea celor două secții, pe care le reprezintă și a căror activitate o coordonează, făcând apel la ei în mod repetat pentru a veni în sprijinul pacienților și a unei corecte și eficiente activități a secției, dublate de legalitate, umanitate și dedicare.

În altă ordine de idei, hai să ne înțelegem măi, dragă sistem! Mi-ai furat viața tatălui în mârșăvia numită Hexipharma, scandalul dezinfectanților diluați în România, când un necunoscut parlamentar de azi, pe atunci factor decident, îmi spunea că nu e nici vorbă de virus intraspitalicesc (dintotdeauna și-a apărat interesele, în ciuda unei bonomii doar de fațadă), iar acum în orice mod îmi vrei postul și liniștea!


Așadar, te anunț, măi dragă sistem că eu am jucat corect: am intrat pe terenul tău prin concurs și, spre ghinionul meu, fără culoare politică! Nu am exersat managementul pe un milion de euro pentru că nu am avut niciodată atâția și nici nu îmi doresc că doar le-aș duce grijă, iar dacă te prinde Covidul și mori în pandemie, pleci într-un sac nu într-un costum de firmă, în plus în cei 45 de ani ai mei am fost și pe la școală, nu doar cu socotitoarea, dar vezi tu, aș fi fost dispusă să fac echipă cu cei care știu acest lucru pentru că înțeleg că un profesor bun e cel care corectează învățându-te, nu umilindu-te!
În tot acest marasm de ocări, sudalme și amenzi, evident dominat de mulți bărbați, dar de puțini oameni, mizezi măi, dragă sistem că îmi voi strânge fustele și voi fugi la mama acasă! Știu că mereu îmi amintești prin ,,Constituția,, aplicată că trebuie să plec acasă. Da, am o casă, nu sunt adunată de pe stradă și știu mereu drumul drept! Pot fi integră și loială, dar niciodată, oricât vei încerca să mă sperii și să mă umilești, nu voi pupa mâna care m-a lovit și nici fața celui care m-a scuipat! Poți să îmi iei liniștea, poți să îmi iei postul, dar niciodată nu mă vei putea opera de mine însămi, chiar dacă îți alegi cu fervoare chirurgul, anestezistul și pneumologul ! Demnitatea mea nu are preț și nici culoare politică, iar ca să îndur mojicia și nedreptatea o pot face fără anestezie, taie-mă și nu curge sânge, strânge-mă de gât, respir și nu tușesc!


Iar despe alte amenzi, ocări și sudalme care vor veni: le primesc, știu că nu vei suporta aceste rânduri și te vei răzbuna! Lucian Blaga spunea că ,,cine nu cade, nu se poate ridica!,,


Asumă-ți, măi dragă sistem demiterea mea dacă nu sunt pe gustul tău, nu de alta, dar nu știu să fur și cum amenzile se țin lanț, nevoile mă vor învăța, iar atunci risc să iau șpagă și fie mă legi, fie mă ,,imunizezi,, cu un post de deputat…


Şi dacă pentru mine e Anul Nou pe ritul vechi, fiind de naționalitate sârbă, îți urez, măi, dragă sistem, ani mulți și luminați că prea ți s-a întunecat și cășunat, să trăiești mult, să înțelegi ce-i jigodismul! Și să mai știi că noi, sârbii și în realitate și în fotografie, privim în jos doar dacă ne admirăm pantofii, iar aceia trebuie să fie fără șireturi ca să nu ne aplecăm pentru a le lega ori dezlega și de piele întoarsă pentru că întotdeauna alegem asfaltul și nu mlaștina. Tatăl meu, un sârb autentic, avea o vorbă: ,,să fii umil doar în fața lui Dumnezeu pentru că ești din pământul lui și să fii demn și nobil pentru că ești sârb!,,
Pentru că sunt fiica tatălui meu și am numele lui, pentru felul sârbesc de a fi, pe care tu, măi, dragă sistem nu poți să îl înțelegi, nici să-l apreciezi, semnez:

Reșița, Alina STANCOVICI”
14.01.2021

Comentarii

comentarii

One thought on “Salutare, măi dragă sistem! Ești bine, sănătos sau degrabă și repetat potrivnic? Scrisoare deschisă din partea managerului Spitalului Judetean

Comments are closed.