Salvare în extremis în Munții Domogled – Doi tineri au fost salvați de la moarte de salvamontiștii din Băile Herculane VIDEO

Doi tineri din Craiova, studenți amândoi, au fost la un pas de a-și pierde viața într-un mod groaznic – prin îngheț pe munte. Cei doi, au fost salvați în ultima clipă de pe munte de echipa Salvamont Băile Herculane. Dar iată care este firul poveștii: Cei doi tineri – colegi de facultate și prieteni, unul româna (oltean), iar celălalt sirian, au decis ei așa într-o doară, să-și petreacă ziua de joi mai altfel. Mai exact, au urcat în primul tren și au pornit spre Banat, la Băi la Herculane, cu gândul de a face o excursie rapidă în munții Domogled, după care, aveau de gând să se întoarcă în aceiași zi la Craiova.


Zis și făcut: au ajuns la Herculane, și de acolo, au pornit în ascensiune. Asta în condiția în care erau îmbrăcați aproape ca de oraș: cu blugi, scurtă de fâș și ghete. Fără nici un un fel de echipament de munte. Adică, praf la echipare și tot praf la pregătirea fizică. Cei doi tineri au dat de zăpadă în ascensiunea lor, dar nu s-au oprit. Au pornit mai departe și la un moment dat, au realizat că….încep să își piardă puterile și oprindu-se, i-a cuprins și frigul.
Dacă olteanul nostru mai era cum era, cu sirianul s-a întâmplat ceva grav de tot. Mai exact, din cauza efortului depus, și a frigului, și-a epuizat toate puterile și nu a mai putut merge. Mai grav este că la un moment dat, din cauza hipotermiei, a intrat în panică și nici nu mai articula bine cuvintele. Realizând că vor îngheța acolo dacă nu-i ajută cineva, cei doi aventurieri de ocazie, au cerut ajutor la 112.

Echipa Salvamont din Băile Herculane, a luat legătura telefonic cu cei doi. Apoi, au pornit pe munte într-o cursă contra cronometru. Un urcuș ce în mod normal se parcurge în 3 – 4 ore, cei doi salvamontiști, l-au făcut în …45 de minute. Ajunși la cei doi tineri, salvamontiștii Bruno Adamcsek alături de colegul său salvamontistul voluntar Cosmin Popa, le-au acordat primul ajutor, le-au încălzit mâinile și picioarele cu substanțe speciale și au solicitat un elicopter SMURD pe șaua dintre Domogledul Mare și Domogledul Mic – cel mai apropiat loc în care putea ateriza aparatul de zbor.


Apoi, a urmat ce a fost mai greu: aproape o oră l-au cărat prin zăpadă pe tânărul sirian până la elicopter, de unde a fost preluat de echipajul SMURD și dus la……Craiova la Spitalul de Urgență. ,,De data aceasta, tinerii au avut noroc. Au fost la un pas de nenorocire. Dacă ajungeau într-o zonă fără semnal sau le cedau bateriile de la telefoane, este greu de crezut că cei doi ar mai fi avut vreo șansă. Pe munte nu se pleacă oricum și nici urcarea pe traseu nu se face de oricine. Poate întâmplarea asta este învățătură de minte pentru alți aventurieri. Fiindcă nu uitați: muntele este prieten, dar nu te iartă dacă nu-l respecți” a declarant pentru www.infocs.ro alpinistul salvamontist Bruno Adamcsek care alături de colegul său salvamontistul voluntar Cosmin Popa, i-au salvat pe cei doi tineri.

Comentarii

comentarii

One thought on “Salvare în extremis în Munții Domogled – Doi tineri au fost salvați de la moarte de salvamontiștii din Băile Herculane VIDEO

Comentariile sunt închise.