Sâmbăta Morților. Traditia spune sa dai de pomană o bucata de paine

Sâmbăta Morților. Traditia spune sa dai de pomană o bucata de paine. Sâmbăta morților sau Moșii de iarnă, cum mai este cunoscută sărbătoarea în popor, pică în anul 2020 pe data de 22 februarie. Românii din țară, dar și de peste hotare, fac parastas mare, în care fiecare îi pomenește pe cei trecuți în neființă.

 

Moșii iarnă este o sărbătoare farte importantă la români, cu însemnătate profundă. Se spune că spiritele celor morți revin pe pământ în Smbăta morților pentru a se hrăni cu aburii mâncărurilor preparate de urmașii lor.

Moşii de iarnă deschid seria celor şapte sâmbete ale morţilor, ce se va încheia cu Sâmbăta lui Lazăr (ziua dinainte de Duminica Floriilor) și în care se fac parastase.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de iarnă respectate de străbuni

De Sâmbătă morților, fiecare român trebuie să dea de pomană rudelor sale decedate, după cum poate. Obligatoriu, trebuie făcută colivă. La birerică ducem, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticla cu vin, pomelnicul în care trecem numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări.

Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. Mai practic este să se lase pachetele gata pregătite acasă şi, la întoarcerea de la biserică, să fie completate cu vin şi colivă sfinţite la slujbă şi să fie împărţite, cu lumânări aprinse, pentru sufletele celor răposaţi. Sufletele acestea, se spune, veghează din lumea de dincolo asupra casei din care au plecat.

În tradiția populară se mai spune că aceste spirite se pot mânia, dacă nu vor primi nimic de pomană de Sâmbăta morților și se pot răzbuna pe urmașii lor. De asemenea, nu este bine să lucrezi în această zi. Tradiția spune că cine nu respectă regula va tremura ca piftia tot anul sau își va pierde mințile.

Comentarii

comentarii