Săptămâna Mare şi toaca de la Goruia din Banatul Montan – Tradiția de Paște merge mai departe VIDEO

Fiecare zi din Săptămâna mare, sau a patimilor- cum i se mai spune, are o însemnătate aparte. Zilelor de miercuri şi joi li se acordă o atenţie deosebită. Atunci, cei vii – îşi amintesc cu drag şi pioşenie de cei plecaţi în lumea celor drepţi. De luni, creștinii ortodocși întra în Săptămâna mare. Aceasta mai este numită și Săptămâna patimilor. Este vorba de ultima săptămână din postul Sfintelor Paște. Totodată, Săptămâna Mare este săptămâna deniilor. Toate zilele acestei săptămâni sânt considerate, încă de la începuturile creștinismului, mărețe și sfinte.. Din păcate, satul deși este centru comunal, nu mai are preot. Biserica este închisă.

În comună Goruia din Caraş Severin, există un obicei special. În această săptămână. În timp ce în biserici încep deniile, tinerii şi nu numai, se întrec în a bate toaca. De cum vin de la câmp sau de prin grădină şi se înserează, peste sat se aude sunetul specific ce prevesteşte marea sărbătoare: bate toaca!
De prin poduri sunt coborâte toacele vechi şi uscate, sau, în caz de nevoie se fac alte toace noi. Acestea trebuie făcute din scândură de salcâm, stejar sau frasin, fiindcă lemnul lor are o rezonanţă aparte.
Bătutul toacăii nu este un lucru uşor, el se deprinde încă din copilărie când cei mai mari îi învaţă pe cei mici acest meşteşug. Punctul culminant va fi în ajun de Joii Mari, când toţi copii din sat vor merge la cimitir. La fiecare cruce se face un foc din vreascuri de alun, copiii bat toaca, iar rudele celui plecat în lumea drepţilor dau de pomană colaci făcuţi în casă, apă, fructe şi dulciuri de post.

Din păcate, de la an la an, numărul copiilor și tinerilor din satele bănățenești este tot mai mic. Majoritatea sunt plecați cu tot cu familii, fie la muncă peste hotare, fie s-au mutat la oraș. Oamenii se tem că obiceiul se va pierde în câțiva ani.
La Goruia, mai există o mână de copii inimoși care vor să ducă tradiția mai departe. Ei s-au adunat deja la o mică repetitive la unul dintre ei, după care, au plecat în curtea bisericii unde au bătut toacă și le-au amintit sătenilor că suntem în Săptămâna patimilor.
Bătrânii își amintesc cu nostalgie cum era în tinerețea lor, iar tanti Maria, așa cum poate ea, bate și acum toaca la aproape cei 80 de ani ai săi.

Comentarii

comentarii