Săptămâna Mare si toaca de la Goruia VIDEO

Fiecare zi din Săptămâna mare, sau a patimilor- cum i se mai spune, are o însemnătate aparte. Zilelor de miercuri şi joi li se acordă o atenţie deosebită. Atunci, cei vii – îşi amintesc cu drag şi pioşenie de cei plecaţi în lumea celor drepţi.

De ieri, creștinii ortodocși au întrat în Săptămâna mare. Aceasta mai este numită și Săptămâna patimilor. Este vorba de ultima săptămână din postul Sfintelor Paște. Totodată, Săptămâna Mare este săptămâna deniilor. Toate zilele acestei săptămâni sânt considerate, încă de la începuturile creștinismului, mărețe și sfinte. Chiar din seara de Florii, se citesc deniile. Acestea sunt slujbe de priveghere ce se săvârșesc doar în săptămânile a cincea și a șaptea ale Postului Paștelor.

În comuna Goruia din Caraş Severin, există un obicei special. In această săptămână. In timp ce în biserici încep deniile, tinerii şi nu numai, se întrec în a bate toaca. De cum vin de la câmp sau de prin grădină şi se înserează, peste sat se aude sunetul specific ce prevesteşte marea sărbătoare: bate toaca!

De prin poduri sunt coborâte toacele vechi şi uscate, sau, în caz de nevoie se fac alte toace noi. Acestea trebuie făcute din scândură de salcâm, stejar sau frasin, fiindcă lemnul lor are o rezonanţă aparte.

Bătutul toacăii nu este un lucru uşor, el se deprinde încă din copilărie când cei mai mari îi învaţă pe cei mici acest meşteşug. Punctul culminant va fi în ajun de Joii Mari, când toţi copii din sat vor merge la cimitir. La fiecare cruce se face un foc din vreascuri de alun, copiii bat toaca, iar rudele celui plecat în lumea drepţilor dau de pomană colaci făcuţi în casă, apă, fructe şi dulciuri de post.


Din păcate, în acest an, oamenii își vor respecta tradiţiile acasă. Fiecare în curtea lui, cu familia sa. Cu toate că le este foarte greu să nu meargă la biserică, sătenii s-au resemnat.

Preoţii vor sluji în altare, dar cu biserica goală. Deniile sunt transmise pe internet. În noapte de Înviere, oamenii vor aprinde lumânări pe care le vor pune la ferestre şi vor cânta împreună cu preoţii de la televizor ,,Cristos a Înviat”.

Comentarii

comentarii