Sărbătoare, petrecere şi voie bună în Valea Almajului de ruga bănăţeana VIDEO

La Înălţarea Domnului sau Ispasul cum este denumită în popor marea sărbătoare, la Bozovici şi Rudăria se ţine ruga bănăţeana. Pregătirea de ruga se face cu câteva zile înainte în cele două localităţi, atunci când gospodinele pregătesc sarmalele, friptura de porc şi prăjiturile, pe care le servesc la „gosti”. În prima zi la Ispas, se aşteaptă gosti, fii ai satului, care vin acasă pentru a se întâlni cu rudele şi prietenii.

În Bozovici, petrecerea de ruga se ţine în fiecare an în parcul din centrul comunei. Sărbătoarea începe pe la ora 12:00, la Monumentul Eroilor din faţa bisericii cu slujba de pomenire şi depunere de coroane în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţa, libertate şi dreptate. Pe la ora 6:30, localnici şi musafirii s-au adunat în parc, acolo unde li s-a pregătit un program artistic susţinut de tinerii de la ,,Ansamblul Almajana”, sub îndrumarea coregrafului Nicolae Borozan. După acest program al tinerilor, pe scena amenajată din parc, atmosfera de mare sărbătoare a fost întreţinută de cunoscuta interpretă de muzică populară, Mariana Botoaca.

La Rudăria, timp de două zile, localnicii sărbătoresc ruga şi hramul bisericii din localitate. Sărbătoarea începe încă de la primele ore ale dimineţii, cu participarea „gostilor” şi a sătenilor la sfânta liturghie, după care pe la ora 17:00 şi până târziu în noapte, urmează petrecerea cu muzică, brâuri, ardelene şi joc de doi, la care participă toată suflarea din localitate împreună cu invitaţi. În acest an, a fost invitată să cânte îndrăgita interpretă de muzică populară Stana Stepanescu.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii