Sărbătoarea Văii Almăjului – 100 de ani de fanfară la Bănia VIDEO
Sarbatoarea Vaii Almajului – 100 de ani de fanfara la Bania. Valea Almăjului a fost în sărbătoare în acest weekend. Duminică a fost mare sărbătoare în localitatea Bănia din Caraș Severin. Fanfara din comună a sărbătorit o sută de ani de existență. Aceasta este formată din săteni de toate vârstele și aproape că nu este casă în Bănia unde un membru să nu cânte în fanfară.
În aceste condiții, toată comunitatea din Bănia și mulți invitați din Valea Almăjului și tot județul, au sărbătorit prin cântec și dansuri populare, 100 de ani de la înființarea fanfarei din Bănia. Evenimentul a început la ora 14:00, cu o paradă a fanfarelor prin centru comunei și a continuat în cămin pănă seara târziu. A face parte din fanfară este o adevărată cinste în satele bănățene. Cântecele și instrumentele se lasă moștenire din tată în fiu în fiecare familie.
Căminul Cultural din localitate, a fost loc de reuniune a celor mai iubiți dintre bănieni ce compun o fanfară care dăinuie pe aceste meleaguri de un secol. Membrii fanfarei din Bănia, au susținut un adevărat recital în fața invitaților din Valea Almăjului și nu numai. A fost un recital extraordinar, la care s-a alăturat și fanfarele „Doinitorii Carașului” din Mercina și Goruia.
Pe scena din cămin au mai urcat Ansamblul Folcloric „Junii Gugulani” de la Caransebeș, Ansamblul „Cununița” din Bănia și cunoscutul interpret de muzică populară din Banatul de munte, Ghiță Călțun Brancu.
Organizatori a fost Primăria și Consiliul Local.
„Fanfara din Bănia a luat ființă la 26 noiembrie 1922, când 14 membri au semnat contractul de constituire. Primul instructor sau diriginte al fanfarei a fost ales Craia Nicolae.
În anul 1930 fanfara avea 19 membrii, iar doi ani mai târziu se organizează la Lăpusnicu Mare un concurs între fanfarele țărănești. Fanfara țăranilor din Bănia primește diploma cu calificativul FOARTE BINE.
Vă prezentăm mai jos câteva evenimente din istoria de 100 de ani a Fanfarei din Bănia:
1933 – inaugurarea linie ferate Reșița – Caransebeș
1935 – primirea în Almăj, la Bozovici, a regelui Carol al II-lea, însoțit de fiul său, Mihai
1936 – inaugurarea Casei Culturale „Eftimie Gherman” din Lăpușnicu Mare
1951- locul l la „Concursul republican al fanfarelor”, organizat la Caransebeș
1964 – reunită cu fanfara din Lăpușnicu Mare, sub bagheta colonelului Klein, ocupă locul al II-lea pe țară, la București
1968- în aceeași formație și sub aceeași baghetă, locul întâi pe țară, la București
1972- sub egida Școlii Populare de Artă din Reșița, se înființează la Bănia prima fanfară a copiilor instruită și dirijată de către bătrânul Nicolae Craia
1996- participarea în cadrul emisiunii Întâlnire bănățeană, la Muzeul Național al Satului „Dumitrie Gusti”, București
1995-2002- prezență la Festivalul de folclor Hercules, Băile Herculane
Începând cu 2006 – participare permanentă la Festivalul Inimilor, Timișoara
2005 – fanfara și ansamblul de dansuri „Cununița” au participat la Festivalul de folclor din Vlașca, Serbia
Din 1995 conducerea muzicală a Fanfarei din Bănia îi revine lui Pavel Bălan. Cântecul fanfarei este prezent la Bănia de 100 de ani”.
Un reportaj de Adi Neagu





































