Sărbătorile de iarnă – Cea mai grea perioadă pentru animalele de companie din cauza petardelor VIDEO

Sărbătorile de iarnă – Cea mai grea perioadă pentru animalele de companie din cauza petardelor. Cum se apropie sărbătorile de iarnă, rubricile de anunţuri şi reţelele de socializare se umplu de anunţuri prin care stăpânii își caută animăluţele fugite de acasă din cauza pocniturilor. Este vorba în general de câinii de companie, dar și de cei de curte. Terorizaţi de petardele care pocneşte peste tot, animalele intra în panică, se trag din lesă și fug unde văd cu ochii.

Nici în casă animalele de companie nu sunt ferite de acest stress. Sunt câini care refuză să mai iasă din casă la plimbare sau se ascund prin dulapuri sau sub pat de unde cu greu mai sunt scoși. Stresul este atât de puternic încât bietele animale ajung să refuze mâncarea și tremură de frică.

Medicii veterinari spun că atunci când animalele sunt speriate, trebuie luați imediat în brațe și liniştite. De urgență, prietenii noștrii blănoși, trebuie duși într-un loc unde e mai puţin zgomot. Iată ce spune doctorul veterinar Alexandru Vârdău despre această problemă deosebit de gravă: ,,

În această perioadă, animalele de companie, precum şi animalele sălbatice sunt foarte afectate de sunetele puternice date de focurile de artificii şi petarde. Din această cauză recomandările sunt ca în această perioadă să aveţi grijă ca animalul de companie pe care îl deţineţi să fie ferit cât mai mult de sunetele puternice şi zgomotele pe care le fac petardele şi focurile de artificii pentru a evita traumatizarea animalului. În acest context se recomandă ca animalul să stea într-o cameră care este cât mai îndepărtată de zona unde se vor aprinde artificiile, să lăsăm lumina aprinsă chiar şi un radio sau televizor deschis pentru că sunetul de fundal să estompeze acele zgomote. Dacă se poate, să stăm în preajma animalului cât mai mult să îl mângâiem şi să îi oferim cât mai mult încrederea că nu va păţi nimic. În cazul în care nu putem este bine ca el să fie verificat de către un membru al familiei periodic. De asemenea,  este bine să lăsăm în acea zonă apă şi hrana necesară ca să estompăm şi o senzaţie de abandon ce poate apărea.

Manifestările de anxietate  la animale sunt destul de diferite, unele se retrag în zone ascunse altele vocalizează, pot avea o respiraţie accelerată şi mai rar pot chiar deveni agresive. Aceasta agresivitate apare ca formă de autoapărare în faţa unui pericol pe care nu îl identifica. În momentul în care apar tremurături, hiperventilaţie, vocalizări este imperios necesar că proprietarul să fie în preajma animalului ca să îl liniştească şi să comunice permanent cu acesta pentru a evita o degradare a stări de sănătate. În cazuri extreme la animalele bătrâne şi organismele ce au diferite boli mai ales probleme circulatorii cum sunt insuficiență cardiacă, se poate ajunge şi la moartea animalului dată de incapacitatea de a face faţă la stres.

Nu în ultimul rând vă recomand ca înaintea fiecărei perioade de Sărbători să vă prezentaţi la medicul veterinar şi la recomandarea şi împreună cu acesta să decideţi dacă o dietă care ajută la calmare şi suplimente nutritive specifice pentru calmarea animalului se pretează să fie administrate animalului dumneavoastră preventiv în aşa fel încât acesta să poată să depăşească mai uşor această perioadă care este foarte stresantă pentru el.”

Comentarii

comentarii