Scandal la APIA – Crescatorii de animale nu si-au primit subventiile

Erorile sistemului electronic utilizat de APIA privind subvenționarea fermierilor prin fonduri europene în Caraș-Severin i-a lăsat pe crescătorii de animale fără bani. Într-un raport al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Caraș-Severin până la data de 16 iulie 2016 suma totală de plăți pe măsurile compensatorii și subvenții acordată pentru Caraș-Severin fermierilor a fost de peste 110 milioane de lei bani proveniți din Fondul european pentru garantare în agricultură (FEGA).

Nu la fel de eficient a fost instituția APIA responsabilă pentru introducerea schemelor de plăți directe, pentru fermierii din zootehnie, aceștia nu au primit până acum nici un ban. Dumitru Stepanescu, director APIA vine cu o explicație privind această situație: ”Pe zootehnie, să nu mă refer la aplicația noastră care a mers forte greu în acest an și ne-a dat foarte multe bătăi de cap, pe zootehnie abia începând cu această săptămână, 18-19 iulie am început să avem funcționalitate pentru a introduce cererile, a le procesa și a autoriza la plată fermierii”.

Așadar, o veste bună pentru fermierii din zootehnie care au probleme mari cu banii, în mod special crescătorii de oi care nu au luat niciun leu până la această dată. Conducerea APIA Caraș speră ca până la sfârșitul lunii iulie măcar 90 % dintre crescătorii de oi din Caraș-Severin să poată intra în posesia banilor pe subvenții.

”Noi muncim chiar și sâmbăta, suntem în program prelungit. Nu suntem foarte mulți, suntem 90 de oameni, ne străduim ca oamenii să nu sufere atât de mult din cauza nefuncționalității instituției noastre, că sunt probleme tehnice, probleme legate de acest nou program care ne-a dat mari mari bătăi de cap, în sensul că nefiind familiarizați cu el și el nefiind pe producție, măcar o perioadă de timp în probe, ci lucrând direct în ”focul” acordării subvențiilor, a dat erori foarte multe și a trebuit să revenim și să revenim pe acele dosare”, a mai precizat directorul Stepanescu.

Din 19.750 de fermieri care au depus cereri pentru subvenționare în Caraș-Severin au rămas 1.444 de fermieri care nu au primit niciun ban.

”Sunt mulți, e adevărat, oamenii aceștia sigur nu vorbesc frumos de APIA Caraș-Severin, dar am autorizat 18 mii și vreo 600 de fermieri, oameni la care le-au intrat pe conturi banii. Nu zic că-i puțin lucru în condițiile date”, a mai spus directorul Dumitru Stepanescu subliniind faptul că volumul de muncă al angajaților APIA privind acest program este unul uriaș.

Comentarii

comentarii