Scandalul ajunge și în Caras Severin – Dezinfectanții Hexi Pharma versus infecțiile intraspitalicești

În urmă cu o săptămână, procurorii DIICOT au poposit și la Spitalul Județean de Urgență din Reșița. Au fost făcute percheziții, s-au ridicat acte și probe din substanțele folosite la deScandalul dezinfectanților din spital diluați produși de către fabrica Hexi Pharma atrage după sine isterie în rândul pacienților care se tem acum să se mai opereze de frica unuor infecții intraspitalicești și așteaptă cu sufletul la gură informații care să le mai ridice cumva credibilitatea pentru sistemul medical.

Directorul DSP Caraș-Severin, dr. Dragoș Luca, precizează că ar trebui văzute tangențial cele două situații. ”În momentul de față sunt câteva lucruri distincte. Este frauda cu Hexi Pharma, eu tot sper că nu este așa, dar dacă se dovedește că este așa, atunci este o crimă cu concentrațiile. Infecțiile intraspitalicești sunt altceva, au alte cauze, sunt tangențiale cu dezinfectantele folosite, dar culmea, nu reprezintă cauza principală. Sunt alte cauze. Infecțiile inraspitalicești reprezintă o problemă pentru lumea întreagă, nu pentru Caraș și suntem singurul județ din țară care a dat în judecată spitalul pentru malpraxis pentru infecții intraspitalicești. Așteptăm să se pronunțe instanța. Cauza este mult mai complexă la infecțiile intraspitalicești. Un exemplu: în SUA , două milioane de americani se îmbolnăvesc cu infecții intraspitalicești în fiecare an, 90 de mii de americani mor în fiecare an prin infecții intraspitalicești, 15 mii de germani mor în fiecare an prin infecții intraspitalicești. În România, anormal, doar 2000 de persoane mor pe an din cauza infecțiilor intraspitalicești, culmea. Dar este normal ca în urma controalelor din orice spital să iasă rezultate pozitive pentru că asta se întâmplă în orice spital, se găsesc germeni”, a mai adăugat dr. Luca.

Deși situația actuală este una tenebroasă și de cele mai multe ori la controalele privind riscurile de infecții din spitale rezultatele nu sunt satisfăcătoare, medicii spun că este normal să fie rezultate pozitive, dar un sistem medical sănătos ar trebuie să rezolve altfel problema, și nu cu și mai multe controale și ”cătușe”. Ci cu fonduri alocate pentru rezolvarea problemelor și cu controale reale și rezultate reale.

Statistica arată că în spitalele unde condițiile sunt mizere pentru secolul în care trăim, rezultatele au ieșit bune. Concluzia: un sistem de sănătate în care încă mai există teama față de cei din conducere și o atitudine de ignoranță față de problemele constatate. Mai apare și rezistența la antibiotice, care au de asemenea o concentrație de substanță activă mult mai mică decât cea din prospect față de antibioticele aduse din stăinătate, la asta se mai adaugă și o lipsă de rigoare a medicilor privind igiena, față de medicii care lucrează în spitalele din Europa iar ”bubele” sunt multe și tot mai ascunse.

Ministerul Sănătății, care pe lângă faptul că nu acordă importanță situațiilor create de către infecțiile intraspitalicești, închide ochii în continuare. Pe site-ul Companiei Naționale Unifarm S.A, se găsesc spre vânzare produse ale Hexi Pharma. Absurd s-ar spune, având în vedere faptul că este o companie subordonată ministerului.

Comentarii

comentarii