”Școală și încredere – o proiecție comparativă” tema Forumului Educațional Magister de la Reșița

Relația dintre munca la catedră și tehnologie dar și un bookshow prezentate cu ocazia Forumului Educațional Magister la Reșița.
”Școală și încredere – o proiecție comparativă” a fost tema de anul acesta a Forumului Educațional Magister – Oxford Bookshop, eveniment organizat de către Institutul Cultural Român, Inspectoratul Școlar Județean și Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, în parteneriat cu Universitatea ”Eftimie Murgu” Reșița, cu sprijinul Editurii Niculescu. Tema abordată face parte din ciclul de conferințe ”Relația culturală didactică – Tehnologie, la catedră”.

Forumul Educațional Magister este organizat pentru a treia oară în Caraș-Severin, iar organizatorii au integrat acest eveniment în atelierele Seminarului ”Didactica Internațional”, ajuns anul acesta la cea de-a XXIV-a ediție, având ca temă impuls ”Dezvoltarea și promovarea noii dimensiuni europene în educație prin curriculum-ul școlar”.

”Știm cu toții anul 2015 este Anul European al dezvoltării, acest an crează o serie de oportunități, pentru reprezentanții școlii, pentru actorii instituționali care împreună cu asociații și organizații profesionale crează spații de comunicare, ori Forumul Educațional Magister organizat la Reșița pentru a treia oară este un astfel de spațiu de comunicare cu oamenii școlii. Forumul Educațional Magister pentru profesorii de matematică, limba și literatura română, pentru profesorii de limbă engleză, vine cu o serie de manuale, auxiliare didactice, care vin să demonstreze că, de fapt, curriculum-ul școlar trebuie racordat la valorile euopene, ori Anul European pentru dezvoltare nu-și dorește altceva decât a aduce în actualitate valorile culturale prinse în consensul european pentru dezvoltare, în consensul european în ceea ce privește mai ales dezvoltarea didactică și pedagogică”, a precizat Tudor Deaconu, directorul Casei Corpului Didactic.

Institutul Cultural Român desfășoară la nivelul țării un ciclu de conferințe sub titlul ”Școală și încredere într-o perspecitvă comparativă”.

Forumul Educațional Magister a adus la Reșița invitați de marcă din partea Institutului Cultural Român care într-un ciclu de conferințe aduc în actualitate relația care trebuie să existe între activitatea de la catedră și tehnologia. Mai exact, tehnologia și activitatea de la catedră trebuie să se suplinească reciproc prin auxiliarele didactice, manuale și cărțile de specialitate puse la dispoziție cadrelor didactice în holul Universității ”Eftimie Murgu” din Reșița de către Editura Niculescu.

”Am venit la Reșița pentru că am găsit foarte mare receptivitate a profesorilor de liceu vis-a-vis de niște probleme foarte stringente ale învățământului în general. Întrebarea la care vrea să răspundă acest forum este dacă putem să avem încredere în școala românească. Cert este că încercăm să scoatem de pe o ”insulă” învățământul românesc, comparândul cu sisteme educaționale din Uniunea Europeană, din Uniunea Europenă lărgită, ba chiar din toată lumea. Eu zic că pentru profesorii de limba și litaratura română, matematică, limba engleză din județul Caraș, o să fie o provocare interesantă”, a precizat directorul editurii care a sprijinit acest eveniment, Cristian Niculescu.

Forumului Educațional Magister i-a fost asociat și o altă manifestare care s-a numit Oxford Bookshow în care au fost prezentate lucrări ale prestigioasei edituri britanice Oxford University Press, o editură cu o vechime de circa 500 de ani.

Comentarii

comentarii