Se întâmplă în Reșița- Atenţie la escroci și falşii vânzători ambulanți!

escrociÎn ultima perioadă, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute ce şi-au atribuit false calităţi, de reprezentanţi la o societatea de gaz şi o societate de deratizare, au sustras bunuri din două locuinţe fiind invitaţi în imobile chiar de proprietari.
Aceşti infractori, pe care noi îi denumim falşi vizitatori, acţionează prin distragerea atenţiei victimei sau atribuirea unor calităţi false şi încearcă astfel să ajungă în casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare.
Acest tip de infractori sunt politicoşi şi oferă ceva spre vânzare sau pretind a fi reprezentanţi ai unor autorităţi publice, companii de gaze, apă sau electricitate. Ei fac parte din categoria de persoane convingătoare şi insistente. Pot fi bărbaţi, femei sau chiar copii. E posibil să ceară un pahar cu apă, acces la toaletă sau solicită permisiunea de a se spela pe mâini. Alţi infractori oferă produse promoţionale sau la un preţ redus.
Iată câteva metode folosite de infractori pentru a pătrunde în locuinţa victimei:
Metoda cerşetorul – este vorba despre persoane care bat la uşile oamenilor şi cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile şi copii. De fapt, aceste persoane certate cu legea folosesc orice poveste pentru a intra în casa victimelor.
Metoda vânzătorul ambulant, întâlnită în special în mediul rural – sub pretextul că vând pături, lenjerie sau se prezintă ca potenţiali cumpărători de diferite produse, intră în curţile şi casele victimelor. Observă unde îşi păstrează banii şi apoi, prin distragerea atenţiei, comit furtul.
Metoda lucrătorului la o companie de utilităţi – infractorii pretind că sunt reprezentanţi ai companiilor de gaz, apă, electricitate şi solicită accesul în locuinţă pentru verificări.
Metoda detergentul –vânzători falşi bat la uşa victimei şi prezintă produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale.
Metoda deratizarea – sub motivul că sunt angajaţii unor firme care oferă servicii de deratizare primesc accesul în locuinţă.
Metoda străinul – infractorii spun că nu sunt din localitate sau sunt cetăţeni străini şi nu au bani româneşti asupra lor; solicită victimelor să le schimbe valută. Iau lei româneşti şi lasă garanţie o geantă în care spun că au valută sau bunuri de valoare. Uneori motivează nevoia de bani cu o urgenţă medicală.
De obicei, odată ce ajung în locuinţă, infractorii distrag atenţia victimei, o determină să plece în altă cameră sub diverse pretexte, timp în care caută bani sau bunuri de valoare. Deseori infractorii lucrează în echipă: în timp ce unul distrage atenţia victimei (de exemplu discută în bucătărie cu uşa închisă), celălalt pătrunde în apartament şi caută în camere.
Unii infractori au obiceiul de a încerca şi uşile de acces în locuinţă. În cazul în care descoperă uşi neasigurate, sustrag bunurile de valoare găsite pe hol.
ATENŢIE! Infractorii pot solicita să le fie schimbată o bancnotă de valoare mai mare pentru a observa unde ţine victima banii.
În concluzie, nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute în locuinţa Dvs.! Și nu uitați, în caz de mevoie, sunați la 112.

Comentarii

comentarii