Se pare că l-au ajuns blestemele pe cel ce a ucis cu mașina 3 tineri reșițeni: Iacob Chişărău, fostul consilier judeţean şi director al Moldomin, trimis din nou în judecată de DNA

chisarau accident 2

chisarauProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Iacob Chişărău, fost director general al Moldomin Moldova Nouă, Sorin Berchimiş, fost director general al SC IPROMIN Bucuraşti, şi Gabriel Neamţu, fost şef al structurii de securitate din cadrul IPROMIN.

În sarcina lui Iacob Chişărău şi a lui Sorin Berchimiş, procurorii au reținut infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, iar în cazul lui Gabriel Neamţu, infracţiunile de favorizare a făptuitorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Redăm mai jos starea de fapt cuprinsă în rechizitoriul procurorilor: „La data de 29.04.2011, inculpatul Chişărău Iacob, în calitate de director general al S.C. MOLDOMIN S.A., a permis accesul reprezentanților societăți comerciale MINECO AG la documente (pentru studierea și fotocopierea acestora), ce conțin date și informații geologice, de natură tehnică, cu caracter de informație clasificată.

Aceste informații, existente la S.C. MOLDOMIN S.A., ca bază de date geologice și care se refereau la perimetrul Moldova Nouă – Mina Centrală, au fost puse la dispoziție reprezentanților firmei respective, fără acordul prealabil al autorității competente.

Inculpatul Chişărău Iacob a pus la dispoziția reprezentanților MINECO AG aceste date și informații clasificate, în mod cu totul interesat de obținerea unei funcții în cadrul acestei firme, având în vedere că societatea MOLDOMIN se afla în insolvență, iar bunurile au fost scoase la licitație.

Pentru serviciile sale, inculpatul a fost recompensat de S.C. MINECO AG, recompensa constând în angajarea acestuia pe o perioadă nedeterminată, fiind remunerat cu suma de aproximativ 2.000 lei/lună, în perioada decembrie 2011 – aprilie 2012“, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Ruinele Moldomin-uluiLa data de 16 octombrie 2012, inculpatul Berchimiş Sorin, în calitate de director general la S.C. IPROMIN S.A., a permis accesul unui cetățean rus, colaborator al MINECO AG, pentru studierea și fotocopierea mai multor documente care conțineau date și informații geologice, de natură tehnică, cu caracter de informație clasificată și informații confidențiale, cu privire la resursele minerale existente în perimetrul Moldova Nouă.

Acest lucru s-a realizat fără autorizarea și/sau acordul prealabil al autorității competente.

În ziua de 19 octombrie 2012, cetățeanul rus a fost oprit pe Aeroportul Internațional „HENRY COANDĂ” din București, iar cu ocazia percheziției corporale efectuate au fost descoperite documentele obținute de la directorul general al S.C. IPROMIN S.A. – Berchimiş Sorin, atât în format electronic (CD), cât și pe suport de hârtie.

Iacob Chişărău„Pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală, inculpatul Berchimiş Sorin a aprobat două documente: Decizia de desecretizare, din 10.09.2012 și Procesul – verbal de declasificare, din 17.09.2012, iar Neamţu Gabriel a întocmit și semnat aceste înscrisuri, cunoscând că în cuprinsul lor se atestă fapte necorespunzătoare adevărului, și anume că cele două înscrisuri au fost antedatate.

Cei doi inculpați nu puteau semna, respectiv aproba cele două înscrisuri atâta timp cât autoritatea competentă le-a trimis acceptul de declasificare, prin fax, la data de 04.04.2013“, se mai arată în comunicatul de presă al DNA.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

DNA face precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Reamintim că Iacob Chişărău ispăteşte în prezent o pedeapsă cu închisoarea de patru ani pentru uciderea a trei tineri studenţi într-un accident de circulaţie care a avut loc în data de 6 mai 2011.
preluare argument-cs.ro

Comentarii

comentarii