Seceta se instalează si pe luncile din Valea Almăjului – Seacă apele VIDEO

Este știut faptul că în Banatul Montan sunt prea puține locurile în care se poate face agricultură la scară largă. Sătenii au parcele de pământ în afara așezărilor unde practică o agricultură de subzistență asigurându-și de pe aceste terenuri aproape tot ce au nevoie în gospodărie – de la fânul și porumbul pentru animale și până la legume și fructe.

Numai că așa ceva ca în acest an nu s-a mai întâmplat niciodată. Pâraiele și izvoarele aproape au secat și jumătate din culturile agricole din Valea Almăjului sunt compromise – oamenii cară apă cu gălețile să ude grădinile din afara vetrei satului.

Cel mai grav afectate sunt culturile de porumb, cartofi și zarzavaturi. Peste 50% din culturile agricole din Valea Almăjului au fost afectate de temperaturile ridicate din această lună. Ultimele zile de caniculă au dat lovitură decisivă și nici fântânile nu prea mai au apă.

În aceste condiții producția preconizată de pe culturi va scădea considerabil iar oamenii vor trebui să cumpere alimentele pe care în mod tradițional și le produceau în propria gospodărie.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii