Semmeringul Bănăţean la 150 de ani! VIDEO TRASEU COMPLET

DSC06889Sute de cărăşeni au fost prezenţi în acest weekend la Oraviţa pentru a marca 150 de ani de la inagurarea primei căi ferate montane din România. Oaspeţii au avut ocazia să participe la un spectacol de excepţie, dar şi să călătorească pe ruta Oraviţa-Anina.
În urmă cu 150 de ani, în inima Munților Aninei se punea în funcțiune prima cale ferată montană de pe teritoriul actual al României. Monumentala realizare tehnică și inginerească, supranumită „Semmeringul Bănățean” asigura  transportul cărbunelui, a produselor  prelucrate industrial și a călătorilor între localitățile Anina și Oravița, puternice centre economice în acea perioadă. De-a lungul existenței sale calea ferată a funcționat fără întrerupere, contribuind din plin la dezvoltarea economică și socială a zonei și devenind unul dintre simbolurile imagistice, nu numai ale Munților Aninei, dar și a județului Caraș-Severin și a întregului Banat, fiind martorul tuturor perioadelor de avânt sau de decădere a acestor locuri.
Pentru a marca momentul aniversar, autoritățile publice locale au organizat o serie de manifestări reunite în cadrul proiectului „Bucuria societăţii civile exprimată la a -150-a aniversare a Căii Ferate Montane Oraviţa – Anina”.
Pe cei 34 km cât măsoară lungimea totală a traseului între localitățile Oravița și Anina calea ferată urcă cu 340 m. Pe acest traseu a fost necesară construirea a 14 tuneluri cu lungimea totală de 2084 m, precum și a unui număr de 10 viaducte cu lungimea totală de 843 m.foto combinate:personale si net

Comentarii

comentarii