Semnăturile de susținere a candidaților: nevoia unei reforme urgente
EFOR a analizat procedurile de verificare a semnăturilor de susținere pentru candidații la alegerile din 2025. Numărul de semnături rămâne ridicat și este pe departe cel mai mare din UE, limitând competiția electorală, dar și integritatea procesului.
Numărul mare de semnături generează posibile încălcări ale legii în efortul de colectare a semnăturilor. Lipsa de predictibilitate și transparență limitează și mai mult încrederea în alegeri; menționăm lipsa posibilității de a observa procesul de către organizații acreditate sau imposibilitatea alegătorilor de a verifica dacă numele lor figurează pe o listă.
Numărul mare de candidați care nu au o infrastructură care i-ar putea susține în colectarea de semnături, precum și comportamentul unor partide care au strâns semnături pe ultima sută de metri, în câteva zile, ridică semne de întrebare cu privire la integritatea procesului.
Verificarea formală efectuată de BEC, termenele scurte, lipsa instrumentelor de investigație în cazul în care există suspiciuni, precum și termenele foarte lungi pentru soluționarea dosarelor penale reduc semnificativ eficiența acestui sistem, care necesită o reformă semnificativă pentru a crește încrederea în alegeri.
Având în vedere că în spațiul public există numeroase suspiciuni exprimate în ultimii ani cu privire la procesul de colectare de semnături, reforma sistemului de depunere a candidaturilor trebuie luată în discuție cât mai serios de partidele politice.