Sfanta Maria Mare – Rugi in Caras Severin – traditii si obiceiuri VIDEO
Sfanta Maria Mare – Rugi in Caras Severin – traditii si obiceiuri. Popular, Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. Tot pe 15 august, este sărbătorită Ziua Marinei. Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor. Sărbătoarea Sfintei Marii aduce cu ea o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții.
În această sfanta zi, în Banat, Crisana si Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să meargă la biserică cu haine noi. Dis de dimineaţă, duc la biserica fructe din recolta de struguri şi de prune. Acestea sunt sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.
Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume. Astfel că, în dimineaţa de 15 august, se tămâiază mormintele.
Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.
Ciobanii, în ziua de Sfântă Mărie, îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.
Printre superstiţiile legate de Sfânta Maria Mare se resăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Altfel, riscă să se îmbolnăvească. Sau să le ia foc acareturile Sau să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.
Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare. Iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.
Sfanta Maria Mare – Rugi in Caras Severin – traditii si obiceiuri. Această sărbatoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări. Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria. Fetele de măritat se roaga pentru un „ursit” bun. Femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.
De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic. In alte zone, de feriga şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.
De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.
În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare. Plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.
Dacă unele obiceiuri se referă strict la femei şi la fete, nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de păstrarea tradiţiei. Aceştia, în data de 15 îşi schimbă pălăria cu căciula. Cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată, sunt luaţi în râs de ceilalţi săteni. Tot acestora le este interzis să doarmă pe prispa casei, ori în târnaţ în această zi.
Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre, că, dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi una lungă şi călduroasă.
Sfanta Maria Mare – Rugi in Caras Severin – traditii si obiceiuri. Nu se tunde părul de Sfânta Maria Mare. Conform unei superstiţii vechi, în ziua de Sfânta Maria Mare credincioşii ar trebui să evite tunderea părului şi aruncarea lui la gunoi. De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucat atragi tristeţea Maicii Domnului.
Nu se aprinde focul în sobă. O altă superstiţie legată de ziua Adormirii Maicii Domnului spune că nu este bine să se aprindă focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul.
În această zi, multe biserici şi mănăstiri din ţară îşi sărbătoresc hramul.
În 38 de localităţi din Caraş-Severin, în 15 şi 16 august, au loc tradiţionalele rugi: Borlova, Broşteni, Carasova, Cârnecea, Ciclova Montană, Ciudanoviţa, Cornea, Cornereva, Doclin, Doman, Ezeriş, Gârlişte, Glimboca, Gherteniş, Iersig, Izgar, Iaz, Ilova, Maciova, Macovişte, Mâtnicu Mare, Mercina, Moldoviţa, Nicolinţ, Ocna de Fier, Oraviţa Montana, Petroşniţa, Plugova, Prilipeţ, Prisaca, Rugi, Răcăşdia, Scăiuş, Slatina Nera, Târnova, Vălişoara, Valeapai şi Zăvoi.