Și în acest an, mii de turiști din toată lumea, iau cu asalt morile pe apă de la Rudăria – In memoriam Maica Solomia VIDEO
Turiștii asaltează complexul mulinologic de la Rudăria. Avem minunății pentru care mulți ne-ar invidia, dar în Caraș Severin, ne omoară drumurile. Turismul este ucis de drumurile proaste. Cel mai mare complex cu mori de apă din Sudul Europei, cel de la Rudăria, este asaltat de turiști și din acest an, aceștia nu se mai plâng că drumul de la șoseaua națională și până în comună Eftimie Murgu. Drumul care era un dezastru, a fost reparat în întregime. Nu cârpit, ci reparat și reabilitat în totalitate. Administrația locală din zonă își dorește să ofere condiții turiștilor care vin să vadă cel mai mare complex de mori pe apă din sudul Europei și a facilitat deschiderea unor restaurante unde se pot degusta preparate tradiționale locale. La intrarea în complexul mulinologic, a fost amenajată o parcare păzită unde turiștii își pot lăsa mașinile în siguranță. Poate că acum se va lua și decizia ca să nu se mai permită accesul cu mașinile în zona morilor pe apă. Așa ar fi normal și civilizat.
Rudăria – Singura rezervaţie mulinologică din România atrage tot mai multi turisti. Se spune că există un loc pe pământ unde, dacă rămâi peste noapte, dimineaţă te trezeşti întinerit. Acest loc este unic în această parte a Europei, este un adevărat simbol al dăinuirii tehnicii populare almăjene. Sunt morile pe apă de la Rudăria – azi Eftimie Murgu. În momentul de faţă, după bătăliile cu stihiile și forțele dezlănțuite ale naturii, la Rudăria au mai rămas 22 de mori, răsfirate pe o lungime de câţiva kilometri, de-a lungul firului de apă al Rudăricăi. Satul ,,Morilor pe Apă” este atestat documentar din anul 1241, iar primele 8 mori sunt consemnate oficial în anul 1722.
Drumul județean DJ58 a fost reabilitat și oferă un acces facil turiștilor spre satul cu mori.
Dar, vorbele oricât ar fi ele de meșteșugite și frumoase, tot sunt sărace. Cel mai bine este să mergeți să vedeți cu ochii voștrii aceste minuni. Mai ales acum când se anunță canicula, iar morile, sunt asezate în Cheile Rudăricai unde este răcoare și aerul este incarcat de miresemele locului.
Turiștii sosiți din toată țara să viziteze morile pe apă, cumpăra faina de mălai macinată atunci în fața lor. Localnicii s-au adaptat cerințelor și oferă spre vânzare de la traditionala rachie de Rudaria si pana la dulceturi si siropuri ori diferite mileuri lucrare ca acum 100 de ani, cu croseta.
Rudăria – Singura rezervaţie mulinologică din România atrage tot mai multi turisti. Si cine intra in cheile Rudaricăi, musai trebuie să încerce și o turtă sau langoș cu brânză sau cu dulceață de prune.
Inundațiile din anul 2015 au afectat două mori și un baraj din cadrul complexului. Cele două mori au fost refăcute. Din cele 22 de mori ale complexului, 10 funcționează non-stop. De asemenea, s-au luat măsuri de apărare în caz de alte inundații pentru evitarea unor asemenea calamități.
Morile au mai fost afectate de inundații acum 60 de ani când torentele au luat 40 de case din sat, mai multe mori, barajele și canalele de aducțiune a apei. Complexul mulinologic de la Rudăria se poate vizita în condiții normale, dar el va deveni funcțional în totalitate până în toamnă, când toate morile vor funcționa. Acum se lucrează la amenajarea și repararea unei alte mori, aproape de intrarea in sat.
In memoriam, Maica Solomia de la Rudăria
Din păcate, vremea și vremurile trec și peste oameni. Anul acesta, am pierdut-o pe maica Solomia. Cu ea și cu ajutorul ei, în urmă cu peste 20 de ani, www.infocs.ro a realizat primul reportaj din țara morilor pe apă de pe Valea Rudăricăi. Poate cel mai grozav ghid pe care morile de la Rudăria l-a avut vreodată. În memoria maicii Solomia, dar și a fostului primar Ilia Imbrescu, www.infocs.ro vă oferă un material video realizat în anul 2016 la Rudăria. Dumnezeu sa-i odihnească pe amândoi în Lumea celor drepți.