Si tot creste, creste, creste si parca nu se mai opreste – Dolarul urcă spre 4,30 lei

În perioada analizată dolarul și-a amplificat aprecierea față de euro, implicit și față de leu.

Deja unele bănci comerciale au afișat cotații la vânzare ale dolarului de 4,30 lei, nivel care ar putea fi atins efectiv în următoarele zile, dacă se va menţine ritmul de întărire a faţă de euro. O astfel de evoluţie va afecta inflaţia din România, prin majorarea costurilor pentru importurile de gaze şi petrol sau alte materii prime.
Dolarul a început perioada la 4,1957 lei şi a încheiat-o la un nou maxim istoric de 4,2523 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile au fluctuat între 4,242 şi 4,272 lei.

Volatilitatea cursului euro a fost redusă, cu un minim de 4,5145 lei, la finalul intervalului, şi un maxim de 4,5218 lei, medie care nu a mai fost atinsă de la sfârșitul lui iunie.

Tranzacţiile din ultima şedinţă a perioadei s-au realizat între 4,509 şi 4,518 lei, cu închiderea la 4,511 – 4,514 lei.

În următoarele săptămâni evoluția leului va fi influențată de creşterea volatilităţii pe pieţele mondiale, care afectează mai ales monedele emergente, dar și de ieșirile de capital de pe piața titlurilor de stat locale sau de luarea unor poziții de protecție înainte de alegerile parlamentare de luna viitoare.

În cazul în care tendinţa de depreciere se va menţine este posibil ca banca centrală să fie nevoită să intervină pentru a sopa deprecierea leului.

Media monedei elveţiene, care s-a tranzacţionat pe pieţele internaţionale între 1,069 şi 1,076 franci/euro, a fluctuat între 4,2018 şi 4,2182 lei, curs atins la finalul perioadei.

La rândul lor, monedele din regiune s-au depreciat faţă de euro, cel mai afectat fiind zlotul polonez care a scăzut de la 4,388 până la 4,458. Forintul maghiar a avut o evoluţie mai stabilă, fluctuaţiile limitându-se la 308,6 – 311 unităţi/euro.

Euro a cunoscut una dintre cele mai negative perioade din istoria sa, acesta depreciindu-se la finalul intervalului până la 1,0569 dolari, cea mai scăzută cotaţie atinsă de la începutul lui decembrie trecut.

În opinia analiştilor euro va atinge în scurt timp bariera de 1,05 dolari. Moneda americană a fost întărită de ultima declaraţie făcută de preşedinta Fed, Janet Yellen, în faţa unei comisii a Congresului american. Aceasta a afirmat că s-a apropiat momentul în care va fi majorată dobânda de politică monetară.

Pe de altă parte, traderii internaţionali consideră că a crescut posibilitatea ca perechea să revină la paritate în cursul anului viitor, în proporție de 50%. Cei de la Deustche Bank cred că euro va scădea sub pragul de 1 dolar.
Aprecierea monedei americane a produs scăderea unciei de aur la Londra până la 1.203 dolari, nivel care nu a mai fost atins de la finalul lui mai.

Analiza cuprinde perioada 14 – 18 noiembrie​

Comentarii

comentarii