Siderurgiștii reșițeni au ieșit din nou în stradă VIDEO

Aproape 500 de angajați al Combinatului Siderurgic IMK Reșița au protestat săptămâna trecută  la poarta combinatului. Cei aproape 800 de angajați ai TMK Reșița nu și-au primit salariile din data de 15 martie, asta după ce conturile societății, cu capital rusesc, au fost blocate. Problema s-a rezolvat în ziua de vineri, iar luni, siderurgiștii au venit în fața prefecturii Caras Severin.

Chiar dacă și-au primit salarii, problemele angajaților TMK din Reșița și, împlicit, ale societății nu s-au încheiat.  Peste 200 de angajați ai oțelăriei din municipiul de pe Bârzava au protestat astăzi în fața Instituției-Prefectului Caraș-Severin semnalând o serie de probleme de natură economică.

Angajații TMK din Reșița au mutat protestul în fața prefecturii din Caraș-Severin. Reprezentanții acestora spun că deși au fost anunțate deblocarea conturilor firmei la care lucrează și și-au primit salariile, problemele oțelăriei de la Reșița nu s-au încheiat. Pe deoparte conturile nu au fost deblocate în totalitate, pe de altă parte produsele firmei sunt blocate în porturi, iar pe de altă parte costurile energiei va afecta activitatea TMK.

ANAF a deblocat doar contul pentru salarii si plata datoriilor, in rest, toate celelalte conturi de plata materiaei prime, de expediție. In portul Constanta excistă marfă pregătită pentru a fi expediată in SUA si Canada. Totul este blocat din punct de vedere al activitatii. In plus, sindicalistii cer rezolvarea costului la energia electrica.

În prezent la TMK Reșița sunt angajați circa 800 de angajați specialiști în noua tehnologie de elaborare cu ajutorul cărora TMK a atins o producție de peste 4 milioane de tone oțel, de la momentul asamblării sistemului de turnare continuă (2007), devenind cel mai important plătitor de salarii din Reșița și, implicit, cel mai mare contribuabil la serviciul de impozite și taxe al municipiului.

Dmitry Pumpyansky, investitorul rus care controlează grupul TMK, din care face parte şi TMK Reșița,  a demisionat din calitatea de beneficiar al PAO TMK (UBO) şi din calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Companiei, în vigoare din 9 martie 2022.  În februarie 2004, statul român a vândut pachetul majoritar de acțiuni ale combinatului, pe un dolar, către compania rusă TMK. Alături de prețul de vânzare au fost incluse o serie de alte obligații, cum ar fi plata datoriilor care, la acea dată, depășeau valoarea activelor. În același timp toate datoriile bugetare acumulate de Combinatul Siderurgic Reșița (CSR) au fost șterse, iar pentru stingerea datoriilor neachitate către bugetele locale combinatul a vândut Consiliului Local Reșița terenurile fostei uzine cocso-chimice, la un preț egal cu valoarea datoriilor.

Comentarii

comentarii

One thought on “Siderurgiștii reșițeni au ieșit din nou în stradă VIDEO

Comments are closed.