Sigur nu stiati: amenzile pe roviniete, nule in lipsa semnaturii

Judecatorii anuleaza amenzile pentru ca procesele-verbale au semnatura electronica a CNADNR si nu semnatura olografa. In legea din 2001, nimeni nu se gandise la noile cuceriri ale stiintei.

 Un nou fenomen se propaga in instantele din Romania: anularea amenzilor pentru neplata rovinietei, motivul fiind ca procesele-verbale trimise prin posta nu sunt semnate. Gaselnita a aparut in ultimele saptamani, fiind folosita de cativa avocati din Cluj, iar judecatorii incep sa anuleze pe banda rulanta aceste amenzi. Inca o data, niste juristi isteti speculeaza o mica scapare a legii.

Amenzile sunt generate automat, printate si trimise prin posta avand semnatura electronica. Insa legea spune ca documentele pe hartie trebuie sa aiba semnatura olografa. Cealalta este valabila doar pentru actele in format electronic.

Amenzi usturatoare pentru lipsa rovinietei

In ultimele luni, mii de romani care nu si-au cumparat rovinieta pentru a putea circula pe drumurile publice au primit acasa procese-verbale de sanctionare emise de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Amenzile sunt usturatoare, intre 250 si 500 de lei, la care se adauga un tarif de despagubire de 28 de euro (118 lei).

CNADNR identifica numerele de inmatriculare ale masinilor si le compara cu cele din baza de date nationala, unde sunt identificati cei care n-au platit rovinieta.

Avocatii celor care contesta amenzile in Justitie au sesizat ca pot invoca lipsa unei semnaturi oficiale pe fiecare proces verbal in parte. Din cauza numarului mare de amenzi aplicate, acestea sunt tiparite si stampilate de Centrul pentru Studii Tehnice Rutiere, nemaifiind semnate.

Nimeni nu s-a gandit in 2001 la semnatura electronica

Exista insa o prevedere in Ordonanta 2/2001, privind regimul de aplicare a contraventiilor pe teritoriul Romaniei, care obliga semnarea acestor procese-verbale, sub santiunea nulitatii absolute. Oficialii CNADNR sustin ca documentele sunt valabile pentru ca au semnatura electronica a agentului constatator. Aici intervine o alta lege (445/2001) care spune, pe scurt, ca „inscrisul in forma electronica este destinat pentru a fi citit prin intermediul unui program informatic”. Aici e hiba: soferii prinsi fara rovinieta spun ca amenzile le primesc pe hartie si nu „printr-un program informatic”.

Gafa ar putea fi speculata in intregul sistem judiciar pentru ca, in 2001, cand s-a publicat Ordonanta privind regimul contraventiilor in Romania nimeni n-a prevazut posibilitatea folosirii semnaturii electronice, aceasta nefiind inclusa in textul legii. In acest moment, la Cluj, sunt zeci de amenzi anulate tocmai din acest motiv.

Norocosii care au obtinut anularea in instanta

Judecatorii pretind in instanta ca procesul-verbal de contraventie sa contina obligatoriu o serie de date legate de institutia care l-a emis, sanctiunea aplicata, numele si prenumele agentului constatator si semnatura acestuia. Daca lipseste un singur element, conform Ordonantei 2/2001, procesul-verbal este nul de drept (conform articolului 17). Judecatorii au inceput sa dea dreptate contestatarilor.

„Analizand textul proceselor verbale de constatare si sanctionare a contra ventiei, adresate de CNADNR, se constata cu usurinta ca semnatura agentului constator ce atrage nulitatea procesului verbal lipseste cu desavarsire, ceea ce antreneaza automat sanctiunea nulitatii absolute”, se arata intr-unul de la Judecatoria Cluj Napoca.

De exemplu, un clujean norocos este Ioan Cornea, care a fost susprins de camerele companiei de drumuri in localitatea Gilau, judetul Cluj, circuland fara rovinieta. Si in cazul acestuia procesul verbal nu a fost semnat. In cazul lui Cornea, judecatorul a decis ca procesul verbal este lovit de nulitate absoluta deoarece nu cuprinde printre altele si semnatura agentului constatator. Si astfel Ioan Cornea a castigat procesul.

„Se constata ca semnatura agentului constator ce atrage nulitatea procesului verbal lipseste cu desavarsire.”
JUDECATORIA CLUJ NAPOCA, pasaj din sentinta prin care o amenda a fost anulata. sursa www.rol.ro

Comentarii

comentarii