Situația ”criminală” a drumurilor din județ ar putea deveni ”armă de campania electorală” ?

Situația drumurilor județene a devenit mărul discordiei și printre consilierii județeni. La finalul ședinței de Consiliu Județean, la punctul diverse, au fost mai multe intervenții și reclamații legate de situația dezastruoasă a drumurilor.

Cel care a aruncat zarurile a fost consilierul PSD Ion Spânu, care a cerut o justificare a sumelor de bani alocate pe porțiunea de drum Reșița – Grădinari în ultimii 20 de ani, sume despre care acesta a spus că ar fi ajuns pentru realizarea unei autostrăzi cu 3 benzi dus și trei benzi întors, sume nejustificate.
În replică, consilierul PNL Ghiță Sporea l-a acuzat pe Spânu că nu a luat măsuri la momentul potrivit, fiind unul dintre cei mai vechi consilieri județeni și că drumurile sunt ”criminale„.

Fostul viceprimar, Ioan Crina, în prezent consilier județean, a venit cu o propunere privind soluționarea lipsei de fonduri alocate drumurilor de către CJ. ”Singura sursă fiabilă de finanțare pentru viitor, ca să putem merge pe drumurile județene, sunt creditele… Vedeți exemplul Timișului! Vedeți că toată lumea trece pe drumurile noastre județene, trece dincolo, se schimbă ca de la cer la pământ. Vreau să vă spun că acum doi ani, Consiliul Județean Timiș, pe un proiect, a luat două mii de miliarde de lei vechi credite pentru reabilitarea drumurilor județene și vedeți cum arată. Nu există altă posibilitate. Reducem cheltuielile din altă parte și dăm bani la credite și știm că în 2, 3 ani de zile avem drumuri. Asta ar fi o strategie”.

Direcția de drumuri are alocate fonduri, pentru repararea drumurilor din județ în cuantum de 800 de mii de lei pe anul 2016, pentru 800 de km de drumuri județene, în timp ce un kilometru de drum ar costa, după spusele președintelui CJ, estimativ, 300 de mii de euro.

”Știți cât înseamnă asta? Trei roabe pe fiecare drum. Chiar nu putem face nimic! Ne mințim! Intervenim așa, dintr-o parte în alta, facem trei gropi până la Lupac, două la Soceni și mai știu eu pe unde”, a mai spus Crina.

Președintele CJ, Silviu Hurduzeu, a răspuns provocărilor și a recunoscut că știe despre situația drumurilor, care sunt o prioritate a mandatului său, doar că nu se pot repara peste noapte drumuri care s-au stricat în ani de zile: ”Evident că modernizarea drumurilor județene, vorbesc de modernizare și nu de reparații, se va face pe rând. Anumite drumuri care se vor face mai repede, anumite drumuri care se vor face mai târziu, în funcție și de sursele de finanțare pe care le vom avea. Pentru că, spun ceea ce am spus și în plenul CJ, la nivelul bugetului CJ nu există bani pentru modernizări de drumuri județene. Modernizarea drumurilor județene se va face prin accesarea de alte fonduri, fie că sunt fonduri europene, fie că sunt fonduri guvernamentale prin Ministerul Dezvoltării, Compania Națională de Investiții, fie- așa cum a fost propunerea domnului consilier Crina, prin accesare a unor credite de către Consiliul Județean, efectiv pentru modernizarea drumurilor județene din județul nostru”, a precizat Silviu Hurduzeu, președintele CJ.

Toate discuțiile și acțiunile de protest care au loc în județ, legate de situația critică a drumului, sunt considerate de către președintele administrației ca fiind o posibilă ”armă de campanie electorală”, temere întărită prin faptul că pe măsură ce se apropie campania electorală ele se înmulțesc.

”Eu vreau să fac un apel către cei care au inițait astfel de acțiuni: dacă au descoperit aceste gropi acum sau le-au văzut și în decursul acestui an și în decursul anilor trecuți și aș vrea să știu, bine, e o întrebare retorică, dacă au luat poziție și în anii trecuți față de calitatea proastă a drumurilor?” a mai spus Silviu Hurduzeu.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments