Specialiştii anunţă DEZASTRU LA IARNĂ: „Va fi PRĂPĂD! Trebuie să ne pregătim”

Previziuni sumbre lansate ieri de președintele Societății Meteorologice Române, Ion Sandu. Specialistul a vorbit la Antena3 despre fenomenele meteorologice extreme care vor lovi ţara, în următorii ani, şi a prognozat că „iarna aceasta va fi asemănătoare cu cea din 2012”.

„Anul acesta, va fi o temperatură mai mare decât anul trecut. La anul, inevitabil, dacă va crește temperatura, forța uraganelor va crește, cantitatea de vapori de apă din atmosferă se va accentua.

Vor fi furtuni cu 150 de km/oră. Iarna asta vor fi viscole foarte puternice, trebuie luate măsuri. Facem deducție logică: dacă și octombrie va fi mai cald, iarna aceasta va fi asemănătoare cu cea din 2012”, a declarat Ion Sandu în emisiunea „La ordinea zilei”.

„Vor fi viscole foarte puternice. Trebuie luate măsuri. În 2012 a fost prăpăd!”, a avertizat Sandu, care a mai precizat că „ne îndreptăm spre evenimente meteo periculoase”.

PROGNOZA METEO pentru următoarele trei luni

OCTOMBRIE. În sudul şi vestul ţării, va fi mai cald decât ar trebui în această perioadă a anului şi multe zile senine, cu valori de peste 14 grade. Precipitaţiile vor fi normale, între 20 şi 40 l/mp, în sud, dar în execes în nordul ţării.

NOIEMBRIE. Va fi o vreme cu temperaturi mai mari decât am fost obişnuiţi pentru această lună, iar precipitaţiile vor fi mai puţine în Moldova şi în sudul Olteniei. În mod normal, în această lună, temperaturile medii sunt de până la 5 -8 grade.

Specialiștii spun că va fi cald până în decembrie, apoi ne așteaptă -20°C.

DECEMBRIE. Însă specialiştii Ministerului Energiei se pregătesc de iarnă grea. Dispeceratul Energetic Naţional se aşteaptă ca această iarnă să fie consumuri-record de electricitate şi de gaze naturale, ca anul trecut, când au fost temperaturi de minus 15-20 de grade, înregistrate pentru o perioadă de 7-10 zile.

 

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că programul de iarnă va fi aprobat de Guvern în luna septembrie şi a adăugat că autorităţile sunt pregătite pentru sezonul rece. „Am avut o şedinţă de comandament de iarnă, cu toate că nu suntem în iarnă, un comandament de iarnă pregătitor, cu toate autorităţile, instituţiile şi companiile implicate. De asemenea, avem în circuitul de avizare şi sunt convins că în şedinţa de Guvern, vom aproba, pentru prima dată în luna septembrie în ultimii ani de zile, programul de iarnă”, a afirmat ministrul Toma Petcu. 
Toma Petcu a menţionat că s-a mers în acest program de iarnă pe un scenariu mult mai negativ decât anul trecut, când a fost, după cum a spus Petcu, o realitate „destul de cruntă” din punct de vedere al condiţiilor meteo. “Am accentuat acest scenariu şi l-am făcut mai negativ. În funcţie de acest scenariu, am pregătit, spunem noi, toţi producătorii de energie electrică, toţi producătorii de gaze, transportatorii de energie electrică şi de gaze, furnizorii de gaze şi de energie electrică pentru această perioadă”, a spus ministrul Energiei.

“Vreau să spun că suntem pregătiţi pentru această iarnă cu toate capacităţile să funcţionăm atât pe cărbune, pe gaz, pe hidro, pe nuclear, pe eolian, atunci când este cazul. Avem capacitatea să ne producem şi să ne asigurăm energia electrică. Din punct de vedere al înmagazinării pe gaze, absolut toate condiţiile şi toate cantităţile impuse de către ANRE către operatorii privaţi sau ROMGAZ au fost îndeplinite şi chiar depăşite de aceşti operatori”, a susţinut ministrul Energiei.

Toma Petcu a precizat că au fost ceva emoţii pe zona de înmagazinare a gazelor, dar, în urma discuţiilor, „uşor, uşor, lucrurile au intrat în normalitate şi acolo”.

Se estimează o creştere a preţului la energie

Întrebat dacă vor fi creşteri ale preţurilor, ministrul a amintit că, pe zona de gaze, consumul casnic către populaţie este reglementat până în 2021. „Deci, consumatorul casnic, însemnând populaţia, fie consumul propriu, fie consumul pentru producerea energiei termice este reglementat şi protejat de ANRE. Din ce am discutat cu domnul Havrileţ, am înţeles că nu vor fi majorări substanţiale”, a explicat Petcu. În ceea ce priveşte energia electrică, „pe calendarul de liberalizare, întrucât este ultimul an şi trecem la o liberalizare totală a preţului energiei electrice, singura reglementare şi singurul reglaj pe care pot să-l mai facă cei de la ANRE este la sfârşitul acestui an”, a menţionat ministrul. Toma Petcu a adăugat că se estimează o creştere foarte uşoară, dar care nu poate fi pronunţată încă în cifre. „E o estimare de o creştere foarte mică”, a susţinut ministrul Energiei.

Guvernanţii ne dau asigurări că va fi prima dată când nu vor mai fi luaţi nepregătiţi de iarnă.

 

Sursa: http://jurnalul.ro/stiri/vremea/avertisment-facut-de-meteorologii-romani-specialistii-anunta-dezastru-la-iarna-va-fi-prapad-trebuie-sa-ne-pregatim-752714.html

Comentarii

comentarii