Spectacol luminos pe cer – Ploaie de stele cazatoare in aceasta noapte VIDEO

„Leonidele”, unul din cele mai frumoase evenimente astrale ale anului, vor „pica” 10 -15 pe ora, in noaptea de 16 spre 17 noiembrie. Oamenii de stiintan numesc acest fenomen curent de meteori, dar popular i se spune „ploaie de stele cazatoare”. Curentul este denumit Leonide întrucât meteorii par a veni din constelația Leo. Leonidele sunt active in aproape toata luna noiembrie, însă in noaptea de 16 spre 17, acestea vor ajunge la maxim, putându-se vedea mai multi meteori pe cer.

In fiecare noiembrie, Pământul trece prin zona prin care a trecut si cometa 55P/Tempel-Tuttle. Cometa a lăsat pe orbita cantități mari de praf care intra in atmosfera Pământului când acesta trece prin locul unde se afla ele. Cometa Temple-Tuttle a trecut prin punctul cel mai aproape de soare in 1998. In perioada 1998-2002, Pământul a trecut, in fiecare an, printr-o regiune plina de praful lăsat de nucleul cometei. Astfel s-au produs adevarate furtuni de meteori, cu rate de 1.000 de meteori pe ora. Din 2003, maximul atins de acest curent a fost de maxim 10 meteori pe ora.

Micile particule de praf intra cu viteza mare in atmosfera, pana la 71 km/s (255.600 km/h) si prin frecarea cu aerul fac ca acesta sa emita lumina. Ca o comparatie: cea mai rapida arma lanseaza un glont cu o viteza de 1,5 km/s.

Cum pot fi observate

Meteorii vor putea fi observati cu ochiul liber, cel mai bine in afara oraselor, in locuri cu cer curat si lipsit de poluare luminoasa, precum la tara sau la munte.

Cele mai bune momente pentru observatii sunt dupa miezul noptii, dar trebuie sa stati cel putin o ora, ca ochiul sa se acomodeze cu intunericul si ca aveti sansa sa vedeti cat mai multe stele cazatoare. Va trebuie putina rabdare, imbracaminte groasa si cer senin.

Cel mai bine este sa va asezati confortabil pe un sezlong, un sac de dormit sau patura si sa asteptati, privind pe cer. Va mai trebuie imbracaminte groasa pentru ca noptile de noiembrie sunt reci.

Comentarii

comentarii