Spiritualitate românească și Concursul de povestire „Vasile Gurzău” la românii din Ungaria

În data de 27 martie 2015, a avut loc la Micherechi, concursul de povestiri “Vasile Gurzău”. Manifestarea înfiinţată în urmă cu peste zece ani la initiativa Mariei Iova, bibliotecară pensionară, este organizată în fiecare primăvară cu ocazia zilei de naştere a povestitorului Vasile Gurzău, care a trăit la Micherechi între anii 1898-1980. Elevii şcolii generale din Micherechi, însoţiţi de părinţi, împreună cu cadrele didactice s-au adunat la Casa de Cultură „Gheorghe Dulău”, la ediţia din acest an al concursului de poveşti, care poartă numele povestitorului local. Anul acesta au deschis drumul spre lumea de basm cei mai talentaţi 29 de povestitori din clasele 1−8 ai şcolii generale locale. Ei au adus în atenţia publicului povestiri din autori provenind din rândul etnicilor români din Ungaria (Vasile Gurzău, Mihai Pudri, Teodor Şimonca), dar şi români (Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Alexandru Mitru ş.a.)

Evenimentul a fost moderat de către Ana Sarkozy, directorul şcolii generale din localitate. Eleva Lavinia Bogdan, din clasa a opta, a povestit cele mai importante momente din viaţa lui Vasile Gurzău, despre care s-a spus că a dus mai departe tradiţia basmelor populare ale localităţii şi regiunii.

Juriul concursului a fost alcătuit din: Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Maria Gurzău Czeglédi, nepoată a povestitorului, directorul Liceului „N.icolae Bălcescu” din Gyula, Anamaria Dulău Cozma, profesor şi Maria Iova, bibliotecar. Directorul şcolii generale, Ana Sarkozy i-a răsplătit cu o diplomă de participare pe cei 29 de participanţi la concurs dar şi pe cadrele didactice care au pregătit elevii pentru concurs.
Câştigătorii concursului au fost, în funcţie de categoria de varstă, elevii Estera Iorasoc, Estera Rethelyi, Ruben Martin şi Roland Bihari.

Comentarii

comentarii