Spiritul lui Gheorghe Sobol și-a găsit odihna, după 70 de ani sufletul se întoarce în Basarabia VIDEO

chisinau 2Momente de adâncă emoție și trăire într-un cimitir din Caransebeș, loc în care morții își duc somnul de veci.
Totul a pornit de la vorbele spuse pe patul morții de o bătrână din basarabia: „Să nu-l uitați pe Gheorghe!”. Acesta au fost vorbele lăsate cu limbă de moarte de Vera, o bătrână din Basarabia, către nepoții ei. Povestea vine de departe: de fiecare dată când a avut ocazia, Vera le-a transmis nepoților și fiilor că fratele ei a căzut în al doilea război mondial și este îngropat la Caransebeș în curtea unei biserici, așa cum se face la moldoveni.
Iar nepoții au respectat dorința bătrânei, au cercetat, au întrebat, au citit și în cele din urmă l-au găsit pe Gheorghe prima dată în cartea istoricului Liviu Groza și mai apoi, înhumat în Cimitirul Eroilor din curtea unei biserici din Caransebeș.
Povestea lui Gheorghe Sobol ne-a fost spusă de nepoata acestuia care a venit special de la Chișinău la Caransebeș: „Sunt bucuroasă că m-a ajutat Dumnezeu să ajung până aici și să îndeplinesc o dorință mare a familiei și a rudelor mele. Am venit sa găsesc crucea și locul unde este îngropat fratele bunicului nostru, Gheorghe Sobol, născut în satul Bravicea, județul Orhei, în timpul României Mari, soldat în Armata română care a luptat pe front în al doilea război mondial. A fost rănit, spitalizat, evacuat cu spitalul de campanie de la Iași la Caransebeș si mort aici, în 2 septembrie 1943, după datele istoricilor locali. Am venit aici pentru că am ramas împovărați de sora lui Gheorghe, bunica Vera, care a ținut povestea vie până când a închis ochii și ne-a rugat foarte mult, dacă vom avea drum prin partea de vest a României, să facem în așa fel încât să ajungem în Caransebeș si „să găsim cimitirul dintr-o curte a unei biserici în care a fost înmormântat fratele ei”. Când am telefonat rudelor și le-am spus că l-am gasit toți au început să plângă de bucurie”, a spus cu lacrimi în ochi, Asea Timuș, cadru didactic la Universitatea din Chișinău și nepoata celui înhumat în Cimitirul Eroilor. Aceasta a găsit numele fratelui bunicului ei într-un volum semnat de istoricul Liviu Groza căruia a ținut să-i mulțumească personal pentru eforturile de a nu lăsa istoria să se piardă. „Sunt impresionat că cineva din Chișinău se interesează de cărțile mele iar mulțumirea sufletească pentru mine e că scrierile mele au un rod. Ca să veniți din Basarabia la Caransebeș să mă cautați, să cautați cimitirul unde odihnește ruda D-voastră, este o mare cinste și onoare”, a spus, tot cu emoție în glas și reputatul istoric, care i-a dăruit oaspetei din Basarabia mai multe volume semnate de el, primind la rândul său o sticlă cu vin dintr-o podgorie renumită de dincolo de Prut.
Asea Timuș va duce în satul natal al lui Gheorghe Sobol pâmânt din locul unde sunt îngropați cei peste 150 de eroi pentru a i se face și acolo o slujbă de pomenire iar săculețul cu pământ va fi pus lângă mama soldatului, alături de o cruce cu numele acestuia, pentru ca urmașii să-și cunoască străbunii și să păstreze vie amintirea acestora. Asea Timuș a făcut și un apel către cei care se ocupă de administrarea Cimitirului Eroilor pentru a se realiza o placă comemorativă cu numele tuturor eroilor care-și dorm somnul de veci în cimitirul de pe strada Muntele Mic. „Am văzut aceste cruci albe dar nu au niciun număr, niciun nume. Aici odihnesc și soldați români și din Basarabia și din țările vecine și poate că și alte rude ale acestora vor dori să-și găsească străbunii căzuți în luptă. Sper că până data viitoare cand voi reveni aici, cei care se ocupă de cimitir vor pune măcar o placă cu numele celor căzuți în război și înhumați în acest loc”, a mai spus femeia venită de la sute de kilometri distanță să-și caute ruda.
Mai trebuie spus că un sprijin mare l-a primit Asea Timiș din partea angajaților din cadrul Primărei Caransebeș. De când a venit în secretariatul primăriei și până a plecat din cimitirul în care și-a găsit unchiul, Asea a fost ajutată și însoțită peste tot de către cineva din primărie. Fie că a fost Diana sau Mircea, fie că a fost altcineva, Asea Timiș a fost ajutată de toată lumea în nobila ei misiune.

Comentarii

comentarii