Spre aducere aminte: Centenar Monseniorul Paul Lackner

Mons. Paul Lackner s-a născut la 24 iulie 1919 în Jasenova (actualmente Banatul sârbesc). La 12 septembrie 1943 a fost sfințit ca preot. Ceremonia a fost savarsita de Episcopul Augustin Pacha în capela episcopală din Timișoara. Prima sa activitate de capelan a desfășurat-o timp de doi ani și jumătate în comuna Giarmata. Apoi a fost transferat la Reșița (noiembrie 1946). Aici a activat ca și capelan sub preotul-paroh canonic onorific Mathias Lischerong. La moartea acestuia la 24 noiembrie 1950, devenit administratorul parohiei. A avut titlul de preot-paroh și decan romano-catolic de Caraș-Severin. La 14 noiembrie 1972, Papa Paul al VI-lea i-a conferit titlul de Monsignore, de capelan papal. A murit la 25 iunie 1987. A fost înmormântat cu înaltă și mare asistență la cimitirul nr. 3 din Reșița.

Parohia romano-catolică „Maria Zăpezii“ din Reșița, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița și Asociația Caritativă „Sf. Vincențiu de Paul” Reșița vor organiza împreună miercuri, 24 iulie 2019, începând cu orele 19.00, la Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“ din municipiul de pe malul Bârzavei, o întâlnire de suflet dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea mons. Paul Lackner.

Mons. Paul Lackner, nu a fost numai 41 ani preot la Reșița. El s-a interesat și de starea socială a credincioșilor săi, de istoria, cultura, muzica și arta comunității. Orele sale de religie, prelegerile ținute, cunoștințele sale muzicale au fost mult apreciate. A avut o colecție impresionanta de discuri cu muzica clasică. Una dintre activitățile preferate ale mons. Lackner a fost conducerea corului Bisericii romano-catolice din Reșița și studierea istoriei acestor locuri. Un exemplu, în acest a scris lucrareaȘ „Ein Versuch, die chor-musikalische Vergangenheit Reschitzas festzulegen. Ein Beitrag zur Musikgeschichte Reschitzas in der Zeitspanne 1826 – 1984 = O încercare de evocare a trecutului muzical-coral al Reşiţei. Incursiune în istoria muzicală a Reșiței în perioada 1826 – 1984“, o carte bilingvă, tradusă în limba română de prof. Gheorghe Colța, apărută sub egida Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița la Editura „Modus P.H.“ din Reșița, în anul 2000.

Întâlnirea de suflet de miercuri seara va cuprinde o Sfântă Liturghie celebrată de pr. Veniamin Pălie, preot-paroh al Parohiei „Maria Zăpezii“ și decan de Caraș, înfrumusețată muzical de corul parohial „Harmonia Sacra” condus de prof. Gheorghe Colța, și de o expoziție documentară în ceea ce privește imagini din viața mons. Paul Lackner.

La evenimentul din 24 iulie sunt invitați toți cei care l-au cunoscut și cinstit pe prelatul reșițean precum și toți cei interesați.

Comentarii

comentarii